Dit blog is het breinkind van Tekstbureau Van Ginneken. In dit blog neem ik je mee mijn wereld in, met berichten die jou hopelijk nieuw inzicht geven, nieuwe dingen vertellen, bevestigen wat je al vermoedde, laten lachen, laten nadenken.

Creatief CV zelf maken

Zoeken met Google op “cv opstellen” levert je 178.000 Nederlandse zoekresultaten. En over het algemeen leer je van deze websites hoe je een cv opstelt dat je werkervaring weerspiegelt én dat door een potentiële werkgever bekeken zal worden. Toch hoeft het ideale cv niet altijd ALLE informatie te bevatten die je te vertellen hebt. Soms spreekt een beetje creativiteit luider dan woorden.

Onderstaande negen cv’s zijn allemaal creatieve cv’s van mensen uit de grafische sector. Ik heb ze hier opgenomen omdat ze, wat mij betreft, ook aan andere sectoren aan te passen zijn. Hopelijk kunnen ze een beetje inspiratie geven in een tijd dat ‘net iets anders’ het verschil kan uitmaken.

Bij elk cv staan enkele tips hoe het cv te maken of zelf aan te passen. Heb je nog meer ideeën of voorbeelden ? Laat het weten via een reactie! Ook dode links kunnen gemeld worden. Wil je alle 45 creatieve cv’s bekijken, surf naar Hongkiat.com

Resumé van Arianedenise
Dit cv is meteen het moeilijkst zelf te maken met beperkte middelen maar het is voor zowat elke sector geschikt. Maak een foto van je eigen bureau met je favoriete voorwerpen en voorwerpen die een verbinding hebben met de vacature waarop je reageert. Gebruik OF een fotobewerkingsprogramma om kleine stukjes tekst in te voegen OF voeg de foto in je cv als achtergrond.

creatief cv 01

 

Curriculum vitae van Mistis
Dit cv ziet er anders uit door het gebruik van de retrolook. Hier kan je verschillende kleine tips uit halen. Zo kan je bijvoorbeeld je cv printen op papier dat lijkt op perkament. Kijk wel uit met het zwarte randje dat snel doet denken aan een rouwbrief. Je kan met wat handigheid plaatjes van grote accolades toevoegen. Nog een optie is enkele kleine zwart/wit plaatjes toe te voegen zoals de typemachine.

creatief cv 02

 

Resumé van ChuckDLay
Dit is het cv van een grafisch ontwerper in de dagbladsector. Niets let je om je ervaring, je scholing, je wensen, je hobby’s in eenzelfde krantenadvertentie formaat te gieten. Office Word heeft hiervoor diverse opties en ook Microsoft Publisher kan je helpen.

creatief cv03

 

Resumé by Anna Yenina
Dit is het cv van een Russische dame. Het is helder en laat duidelijk flink wat creativiteit en persoonlijkheid zien. Ook hier gaat het vooral om knip-en-plakwerk van diverse soorten ‘papiertjes’ waarop blokken tekst geplaatst worden.

creatief cv04

 

Resumé en visitekaartje van Alex Parker
Deze persoon heeft ervoor gekozen een cv te maken dat de lay-out/opdruk van een visitekaartje weerspiegelt. Het visitekaartje wordt samen met het cv verstuurd. Via bijvoorbeeld Vistaprint kan je visitekaartjes (Het logo van Vistaprint op je visitekaartjes getuigt van weinig professionaliteit dus betaal iets meer en weg er mee !) én briefpapier met dezelfde lay-out/opdruk. Het visitekaartje laat je bedrukken met summiere informatie. Op het briefpapier kan je je cv zelf printen.

creatief cv 05

 

Curriculum vitae by Uito2
Het cv van Moisés vond ik niet mooi totdat ik onderaan zijn cv het cartoontje van hemzelf zag staan. Heb je een strak cv dat je niet wil verfraaien met allerlei kleurtjes en tralala maar wel net dat beetje extra wil geven ?! Zet er dan een cartoontje van jezelf onder. Hier, ook weer bij Hongkiat.com, vind je 12 sites die gratis een cartoon, tekening of avatar voor je aanmaken.

creatief cv 06

 

Curriculum vitae van Michael Farrow
Wat er ook in je cv staat en waarvoor je ook solliciteert, je kan deze manier van presenteren gebruiken. Michael Farrow heeft een boekje samengesteld dat hij opstuurt met zijn sollicitatiebrief. Voor dit soort werkzaamheden kan je handig gebruik maken van MS Office Publisher. Print 1 exemplaar en maak bij een copyshop kopieën op glanzend papier en laat het geheel nieten tot een mooi boekje. In een flinke stapel cv’s val je gegarandeerd op.
creatief cv 07

 

Resumé by Rush.Me
Ook dit cv grijpt terug naar een ander formaat dan een brief. Rashmi Gupta heeft zijn cv in folderformaat samengesteld, geprint, gevouwen en verstuurd. Ook dit kan je makkelijk zelf maken met Office Publisher.

creatief cv 08

 

Typographic Resume by Christa
Dit cv heb ik toegevoegd omdat het creatief is op een bescheiden manier. Een strak cv kan net iets opvallender gemaakt worden door tekst schuin te plaatsen.
creatief cv 09

Bronnen :
Hongkiat : Creative designer resume curriculumvitae

 

Van delen word ik blij !

5 reacties

 1. Mooie verzameling van creatieve CV’s, Anja!

  Opvallen is meer dan ooit belangrijk & je eerste contact is meestal een CV.

  Wie niet zo creatief is aangelegd of niet overweg kan met grafische programma’s, kan trouwens een aantal tekstuele trucjes toepassen:

  * Goochel met cijfermateriaal uit je vorige job (vb. ik zorgde voor een meerverkoop van 25 % in december 2009). Dit geeft je werkgever een gevoel van garantie.

  * Stuw je CV vol met vakjargon. Dit wekt de indruk dat je kennis en ervaring hebt.

  * Beschrijf wat je bereikt hebt in je vorige job (al dan niet in teamverband). Verwezenlijkingen beschrijven verhoogt je geloofwaardigheid.

  * …

  Een mooi opgemaakt CV zal je eruit laten springen, maar uiteindelijk zullen kwaliteit en inhoud voor een werkgever primeren op een fris design.

 2. Beheerder zegt:

  Dankjewel voor je aanvulling, Kris.
  Inderdaad moeten kwaliteit en inhoud primeren over design. Echter waar honderden CV’s als reactie op 1 vacature binnen komen, wordt vaak visueel geselecteerd, hoe lullig het ook mag klinken. Wat er standaard of te kort of te lang, etc. uitziet, wordt niet eens gelezen. Een visuele eyecatcher zegt “ik heb extra moeite gedaan, kijk naar mij”.

 3. lina zegt:

  met welk programma kan ik ook zo’n cv maken? heb me rot gezocht :s

  • Anja zegt:

   Al deze cv’s zijn door creatieve mensen met diverse softwarepakketten zoals Photoshop gemaakt. Zover ik weet bestaat er nog geen software waarmee je in een handomdraai een creatief cv maakt. Lijkt me ook voorbij te gaan aan de intentie.

 4. nn zegt:

  Indesign is hier een heerlijk programma voor.


*