Dit blog is het breinkind van Tekstbureau Van Ginneken. In dit blog neem ik je mee mijn wereld in, met berichten die jou hopelijk nieuw inzicht geven, nieuwe dingen vertellen, bevestigen wat je al vermoedde, laten lachen, laten nadenken.

Freelance schrijver: bedelen om woorden

 

Mijn collega freelance schrijver tikt me op de schouder. Ze toont me een opdracht voor een freelance schrijver op de site Sitedeals nl . We lezen samen, kijken elkaar aan, lezen de reacties…….en bulderen van het lachen. We zien een bedelactie om woorden en vragen ons af waar de grens ligt.

Ene J. Wilbrink belooft in al zijn gulheid 50 euro voor het schrijven van SEO stukken voor zijn website. De schrijver die de meeste woorden biedt, krijgt de opdracht. Nieuwsgierigheid wint het. Ik lees de reacties en krijg zowaar tranen in de ogen. Is het lachen of is het huilen?

2500, 3500 en zowaar 4000 woorden worden aangeboden door….wie, wat?! Schrijvers? Echt niet! Een zichzelf respecterend schrijver accepteert dit soort opdrachten simpelweg niet. Die tranen zijn wel degelijk lachtranen. Op dit punt beslis ik de opdracht via mijn twitteraccount @VrijlanceTekst te tweeten. Ik verwachtte geen reacties. Is immers toch al lang bekend dat iedereen voor een kwartje op de eerste rij wil zitten. En de discussie rond schrijvers met spotgoedkope tarieven die de markt kapot maken laait al jaren op. Netwerkmeetings, LinkedIn, Facebook en Hyves, overal dezelfde “explosieve” discussies.

Ik zie de reacties en retweets met lichte verbazing binnenstromen. Goede, ervaren en degelijke schrijvers die niet meer kunnen leven van hun liefde voor het geschreven woord vanwege ‘bottom feeders’ uiten hun frustraties in minder dan 140 tekens.
“Vet cashen” – @MichelBleeker
“Ja, dat worden me toch een kwaliteitsteksten!”- @Schrijf_ster
“Die biedingen, zijn die serieus???” – @RikGoverde
“Laten we zeggen dat het een ‘stunt’ is. Maar wat drijft de reageerders om er aan mee te doen?” – @ytzen
“Het ergst zijn misschien nog de reacties. Die lijken me nog verdacht serieus bedoeld ook…“ – @erikvanrosmalen
“niet te geloven…ben er stil van.” – @arjan_jonker
“Tjonge, hoe krijg je het verzonnen. Krijg je dit als je te lang in de hypotheken zit of zo?” – @NicTimmermans
“Ik bied één woord: nee.” – @Frissezin

Ik blijf zitten met 3 vragen waarop ik geen antwoord vind.

1.Wie of wat zijn dit voor ‘schrijvers’ die zichzelf hoereren?! Zichzelf voor een bedelbedrag vastleggen om 4000 woorden te schrijven voor 50 euro?
2.Welk zichzelf respecterend bedrijf wil een schrijver in de arm nemen die 1 cent per woord vraagt als het gemiddeld tarief op 35 cent per woord ligt?
3.Wie denkt J. Wilbrink wel niet te zijn dat hij nog redelijk zelfingenomen vraagt om een seo-schrijver, die kwaliteit levert en unieke teksten en daarvoor slechts 50 euro over heeft?

Mij kan enige hypocrisie verweten worden in deze. Heb ik niet onlangs om bloggers gevraagd die *kuch* gratis * kuch* wilden schrijven voor een professionele website? Ja, dat heb ik. Mea culpa.

Maar die hypocrisie legt wel de vinger op een andere zere plek die ik ook zie bij sommige collega’s. Ze willen voor alles betaald worden. Ook het spuien van hun mening moet tegenwoordig geld opbrengen. En dat heeft een averechts effect. Dat zet ons als freelance schrijvers allemaal in een kwaad daglicht. Een stuk schrijf je om aan te sluiten bij de wensen van de opdrachtgever. Je wordt betaald voor je vakmanschap. Een blog met je mening schrijf je om je eigen gevoel te uiten. Daar mag geen prijs op plakken.

Komen we terug bij die 50 euro, dat geld in het petje van de schrijver die naast de deuren van de Hema zit te bedelen. Dat gaat nergens meer over. Daar kunnen en moeten wij schrijvers en redacteurs gewoon heel hard mee durven lachen.

Van delen word ik blij !

*