Dit blog is het breinkind van Tekstbureau Van Ginneken. In dit blog neem ik je mee mijn wereld in, met berichten die jou hopelijk nieuw inzicht geven, nieuwe dingen vertellen, bevestigen wat je al vermoedde, laten lachen, laten nadenken.

Huismiddeltjes uit keuken en garage

Van een simpel aspirientje tot een chemokuur, niemand kan de wonderen verricht door moderne medicijnen ontkennen. Ook cultuur-historische medicijnen die al honderden jaren genezing brengen zoals wilgenbast en honing worden nog volop gebruikt. Maar er zijn ook “geneesmiddelen” die niet zo vanzelfsprekend zijn en toch lijken te werken.  Een potlood helpt je van je hoofdpijn af en aardappelen drogen natte oksels. Hier zijn 7 wonderbaarlijke huismiddeltjes die echt lijken te werken.

Van je wratten af met duct tape
Wratten zijn een gesel voor menig kind en volwassene. Er zijn al heel veel middeltjes op de markt die hun effectiviteit in meer of mindere mate bewezen hebben. Maar geen middel zo vreemd als het vertrouwde duct tape om wratten weg te krijgen. Elke week een stukje verse duct tape op je wrat nadat je met een puimsteen dode huid verwijderd hebt en de wrat gaat weg. Zelfs artsen geloofden hun eigen onderzoeken amper toen bleek dat duct tape beter werkt dan bevriezen.
En waarom werkt duct tape beter? Geen idee. Misschien de lijm die een stof bevat waar de wrat op reageert? Of is de irritatie van tape genoeg om het eigen immuunsysteem de klus te laten klaren? Heb jij het antwoord? ik hoor het graag!

Kalknagels versus Vicks Vapo Rub
Zoek naar goedkope en effectieve manieren om schimmelnagels tegen te gaan en je komt her en der verhalen over Vicks Vapo Rub tegen. Precies, dat menthol-papje uit een potje dat zo lekker helpt tijdens een verkoudheid. 1 a 2 keer per dag een laagje op je schimmelnagel en niet alleen verdwijnt de schimmel, ook geïnfecteerd nagels worden aangepakt. De nagel wordt zwart, valt uit en er komt een schimmelvrije, nieuwe nagel tevoorschijn.Dokters staan voor een raadsel. Ligt het aan de menthol in de gel waar schimmels de biezen van pakken? Of “verstikt” een dagelijks laagje gel de schimmels? Er is nog geen onderzoek gedaan om daar achter te komen.Zelf goede of slechte ervaring mee? Ik hoor het graag!

Haver als remedie tegen eczeem
Als eczeem-patiënt is het leven geen pretje. Mijn favoriete natuurlijke middel (en dat van vele anderen) is een oplossing van zeezout, hoe zuiverder,hoe beter. Echter waar ik nog nooit van gehoord had, is haver. Zuiver en fijn gemalen, gemengd tot een papje of in bad, 15 minuten laten intrekken, vermindert de roodheid opvallend en werkt sterk ontstekingsremmend.
Waarom dit zo is, is geen mysterie voor de artsen. Haver heeft van nature sterke ontstekingsremmende eigenschappen. Het remt de histamine en dus ook de ontsteking die eczeem is.
Wel of niet bekend bij jou? Ik hoor het graag!

Slechte adem? Neem een bakje yoghurt!
Lekker gegeten bij de Griek en dan kom je thuis met een adem waarvan de vliegen van de muur vallen. Meteen een bakje yoghurt eten! Hoewel slechte adem door meerdere oorzaken kan ontstaan, ligt de basis meestal in de mond of maag. Specialisten weten nog niet zeker waarom yoghurt helpt. Ze geloven niet dat het product lang genoeg bij tong en tanden aanwezig is om een positief effect te hebben. Echter ze denken wel dat de levende culturen in yoghurt het zuur tussen strottenhoofd/keel en de maag neutraliseert.
Wie wil het uitproberen en vertellen of het werkt? Ik hoor het graag!

Geen zout maar peper in de wonde
In een goedgebruikte keuken mag Cayennepeper niet ontbreken. Zeker wie kinderen heeft die op hun avonturen regelmatig kleine wondjes en sneetjes oplopen, zou een goede voorraad van dit poeder in huis moeten hebben. Het is namelijk het ideale middeltje om het bloeden snel (en pijnloos!) te stelpen en wondjes sneller te laten genezen.
Cayennepeper wordt gemaakt van gemalen gedroogde chilipeper en staat bekend, ook in de wetenschappelijke wereld, als bloeddrukregulerend, bloedzuiverend en antibacterieel.
Ik heb het nog nooit gebruikt. Wie wel? Ik hoor het graag!

Potlood tussen je tanden
Stresshoofdpijn, wie kent het niet. Je klemt je kaken op elkaar, voelt de pijn toenemen en je doet er niks tegen behalve pijnstillers slikken en slapen. Of toch wel?
Tanden op elkaar klemmen in stressmomenten is een onwillekeurige actie die zowat iedereen doet. Omdat kaakspieren verbonden zijn met het hoofd is stresshoofdpijn al snel aanwezig. Als je weet van jezelf dat je hier vatbaar voor bent, hou dan een pen of potlood bij de hand. Bij het eerste signaal van hoofdpijn, potlood tussen je tanden en voorzichtig vasthouden, dus niet keihard bijten. Dit ontspant je kaakspieren en kan stresshoofdpijn blokkeren voor het begint.
Zijn er nog andere remedies? Ik hoor het graag!

Piepers onder je oksels
Er zijn vele redenen waarom mensen zweten: van sporten tot een hartaanval. Maar ook stress veroorzaakt bij vele mensen rivieren onder de oksels. Er zijn heel wat natuurlijke middeltjes om dit tegen te gaan en ook de deodoranten worden steeds beter. Het meest opmerkelijke middel in mijn ogen is echter een aardappel.
Neem een aardappel, snij die doormidden en wrijf met de “natte”kant onder je oksels. Even laten drogen en je shirt blijft donkere kringen bespaard. Waarom dat zo is, is blijkbaar nog een raadsel. De beste verklaring is dat het zetmeel een dempend effect heeft op het zweten.
Betere verklaring? Ik hoor het graag!

Heb je nog meer van die bijzondere huis-tuin-en-keukenmiddeltjes tegen kleine en grote ongemakken? Het zou leuk zijn als je die wil delen.

Bronnen
Woman’s day
CBS News
Happy News
Mens en Gezondheid

Van delen word ik blij !

*