Dit blog is het breinkind van Tekstbureau Van Ginneken. In dit blog neem ik je mee mijn wereld in, met berichten die jou hopelijk nieuw inzicht geven, nieuwe dingen vertellen, bevestigen wat je al vermoedde, laten lachen, laten nadenken.

Huwelijksritueel: over de bezem springen

De bruidegom hoort bevallig de bruid over de drempel van haar nieuwe woning te tillen. Zo is onze traditie en die van heel veel Westerse landen. Toch kennen vele culturen andere tradities. Toen ik een vertaling maakte van een Amerikaanse stukje tekst over bruidskapsels kwam ik het huwelijksritueel  “Over de bezem springen” tegen.

Jumping the Broom of Over de Bezem Springen is een traditie die bij steeds meer Afro-Amerikaanse koppels tijdens de huwelijksceremonie uitvoeren. De bezem staat symbool voor het wegvegen van het oude en het verwelkomen van het nieuwe. Het maakt niet uit hoe mooi versierd of doodeenvoudig de bezem is. Belangrijk is dat alle gasten dit huwelijksritueel aanschouwen en weten wat er gebeurt. Terwijl de ceremoniemeester vertelt over de traditie van het vegen, houden bruid en bruidegom samen de bezem vast en vegen een cirkel om zich heen. Daarna leggen ze samen de bezem op de grond, houden elkaars handen vast en springen…..letterlijk en figuurlijk!

Een mooie traditie die volgens schrijvers als Harriette Cole de wortels heeft in het slaventijdperk toen trouwen verboden was en de Afro-Amerikaanse slaven hun eigen ceremoniën adopteerden om een huwelijk te zegenen. En op hun beurt haalden de slaven dit ritueel weer uit hun Afrikaanse roots, beweren andere auteurs.

Echter tot mijn verbazing heeft Wikipedia daarnaast een ander verhaal. Jumping the Broom is een Westerse traditie die sporadisch opduikt in Schotland, Hongarije en in de zigeunercultuur. De origine van de traditie is terug te voeren naar de Romani en meer nog, de Romani die het Britse Wales als thuisland hadden. Voor hen was over de bezem springen een manier om te zeggen dat het bruidspaar de benen genomen had om te trouwen.
De bewoners van Wales hadden echter ook al een ritueel waarbij de bezem schijn voor of over  de drempel van het huis gelegd werd. Eerst springt de bruidegom, daarna de bruid om aan te geven dat ze ook zonder contract aan een nieuw huishouden willen beginnen.

Kregen de slaven tradities uit Wales opgelegd door hun “meesters” of bliezen ze dit mooie ritueel zelf leven in op basis van de kennis van het thuisland? De discussie zal nog wel even doorgaan. Maar het blijft een leuke traditie die net even anders is.

Bronnen
Mens en Gezondheid
Going natural
Forever wed
Wikipedia

Van delen word ik blij !

*