Dit blog is het breinkind van Tekstbureau Van Ginneken. In dit blog neem ik je mee mijn wereld in, met berichten die jou hopelijk nieuw inzicht geven, nieuwe dingen vertellen, bevestigen wat je al vermoedde, laten lachen, laten nadenken.

Migraine gevonden in dna

Wetenschappers vinden genetische link naar migraine. Een internationaal team van wetenschappers heeft een genetische risicofactor geïdentificeerd die geassocieerd wordt met migraine. Deze doorbraak zou er voor kunnen zorgen dat er nieuwe medicijnen ontwikkeld worden voor deze ‘onzichtbare’ aandoening die het dagelijkse leven van zoveel mensen verziekt.

De wetenschappers hebben het DNA van 50.000 mensen uit Duitsland, Finland en Nederland onder de loep genomen en kwamen tot de ontdekking dat mensen met een kleine bepaalde afwijking in het DNA meer risico lopen migraine te ontwikkelen. De neurotransmitter -boodschapper tussen de breincellen- glutamate wordt door deze afwijking niet goed ‘opgeruimd’ bij migrainepatiënten.

Aarno Palotie, hoofd van het  International Headache Genetics Consortium aan het Wellcome Trust Sanger Instituut in Groot-Brittanië, is blij met deze doorbraak. Migraine komt voor bij 1 op de 6 vrouwen en 1 op de 12 mannen en kost de gezondheidszorg in zowel Europa als de Verenigde Staten het meeste geld als het op hersenaandoeningen neerkomt. Migraine is een aandoening voor het leven en beïnvloedt niet alleen de patiënt maar ook haar/zijn sociale contacten, werkomgeving en familieleven.

Het ultieme geneesmiddel tegen migraine ligt morgen nog niet in de schappen. Verder onderzoek is zeker nodig. Maar er is een begin gemaakt en dat stemt de wetenschap in ieder geval al hoopvol.

Bron : Reuters


[adsense]

 

Van delen word ik blij !

*