Dit blog is het breinkind van Tekstbureau Van Ginneken. In dit blog neem ik je mee mijn wereld in, met berichten die jou hopelijk nieuw inzicht geven, nieuwe dingen vertellen, bevestigen wat je al vermoedde, laten lachen, laten nadenken.

Twitter is een liefdesverhaal

De motor van Twitter loopt op liefde

Vrije vertaling van de speech van Laura Fitton (@Pistachio) tijdens de “140 Characters Conference”, New York, USA, 16 juni 2009.

Nee, zei de Vos, ik kom niet met je spelen. Je moet me eerst tam maken.

Wat is dat, vroeg de Kleine Prins, tam maken?

Verbondenheid laten groeien tussen ons, antwoordde de Vos.

Olifant
Twitter beschrijven aan een niet-twitteraar is als het laten beschrijven van een olifant door 4 blinden. Iedereen ziet iets anders en toch is het allemaal slechts 1 twitter. Volgens Laura Fitton, schrijfster van “Twitter for dummies” is Twitter niet meer of minder dan een liefdesverhaal. Het vertrouwen winnen van volstrekt onbekenden door dagelijkse rituele interactie. Door elke dag te zeggen “Dit is mijn naam en ik wil dat jij me kent”. Niet langer de vreemde, vijandige ander willen zijn maar open staan voor de vraag “Wat delen wij?” Dat is de kracht van Twitter.

Friet met appelmoes
Buitenstaanders zien ons twitteren over friet en appelmoes. Ze halen snuivend de neus op. Het is triviale interactie die niets bijdraagt aan het welzijn van het grote goed. Maar iedereen die een tweep* met een maagaandoening in zijn of haar timeline* heeft, kan vertellen dat “ik eet vandaag friet met appelmoes” alle trivialiteit ver kan overstijgen. Triviale interactie is de onmisbare structuur waar Twitter van gemaakt is. Twitter kan zichzelf in stand houden omdat over de hele wereld mensen elke dag wakker worden met de liefde voor Twitter en voor elkaar in hun hart.

Dorp
Twitter is niet nieuw, niet radicaal anders. Twitter is het oude gevoel, de oude verantwoordelijkheid die het dorp van vroeger had. In het dorp was zelden iemand geïsoleerd. Sociale isolatie laat mensen niet alleen eenzaam achter maar houdt ze ook weg van hun eigen kracht. Twitter breekt isolatie wereldwijd. Met Twitter ben je nooit zonder je mensen!

Twitter is een liefdesverhaal
Laura Fitton bracht haar 9 maanden oude zoontje met een gebroken arm naar het ziekenhuis. Door de aard van haar verhaal werd ze verdacht van kindermishandeling. Gedurende 3 weken kon ze amper twitteren uit angst iets verkeerd te zeggen. Ze was compleet geïsoleerd. Mensen die ze nog maar net had leren kennen via Twitter bezochten haar, namen haar mee uit eten, hielden haar overeind.

“Dit is mijn verhaal. Iemand die geïsoleerd was, werd sterker, gelukkiger, moediger en tot meer in staat door de connectie en de liefde die ze vond op Twitter.” ~ Laura Fitton

Bronnen:
140 Characters Conference – Speech of Laura Fitton
De Kleine Prins ~ Antoine de Saint-Exupéry (uittreksel over de Vos)

Van delen word ik blij !

0 reacties

 1. [...] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Anja, Vrijlance, Esther Offringa, Anja, Vrijlance en anderen. Vrijlance heeft gezegd: Ik heb een nieuw blogbericht geplaatst : "Twitter is een liefdesverhaal" http://bit.ly/fRZt8H Ik hoor graag jullie ervaring! [...]

 2. Hans zegt:

  Ik herken me zelf hier helemaal in Anja door jou heel mooi verwoord. Er zijn verschillende soorten tweeps, vaak lees ik de berichtjes: “Nog tien volgers dan heb ik er zeshonderd, wie wil mij volgen?” Ik denk vaak ja en dan als je er zeshonderd hebt? Ik ben zeer tevreden met de mensen die ik volg de aantallen zeggen mij niet zo veel. Het moet vooral leuk en gezellig zijn. Vooral op momenten dat je een steuntje in de rug kan gebruiken is het fijn te weten dat er altijd mensen binnen handbereik zijn. Je stuurde van ochtend een bericht mijn tl in, ik heb hem dacht ik geretweet. “With twitter, I am never without my friends.” Toen voelde ik al dat er iets aan zat te komen. En zo voel ik het ook, leuke dingen met elkaar delen en elkaar steunen als het nodig is ‘tweepcare’ werkt echt … bij mij in ieder geval!

  Hans ;)

 3. Christien zegt:

  Wat een prachtig verhaal, Anja! Heel lang heb ik getwijfeld: zal ik wel of niet gaan Twitteren. Ben blij dat ik de stap gezet heb, een tijdje terug. Mijn leven is er beslist rijker van geworden – al was het maar omdat ik bijvoorbeeld jou via Twitter gevonden heb ;-)

 4. Nonja zegt:

  Hoi Anja

  Ik ben helemaal blij met twitter. Heb ook voor het eerst een oud&nieuwtwitter gehad. Het was gezellig, emotioneel en ondanks dat ik alleen thuis zat was ik toch niet helemaal alleen. Vond het prachtig vooral al de mensen die me steunde als ik me traantjes weer even liet gaan en niet gek deden of zeiden ach stel je niet aan!
  Elke dag twitter ik wel en dat doe ik omdat het goed voelt. Je hebt letterlijk met mensen ocer de hele werled contact. En dan zijn er van die momenten dat opeens een liefde in je leven komt en niet alleen van nieuwe vrienden maar ook een liefdespartner! Ik was er op dat moment dat het gebeurde niet naar op zoek! Maar het gebeurde en ik ben er reuze blij mee :-)

  Ook dat ik weer allemaal nieuwe vrienden erbij heb, ook al heb sommige van hun nog niet IRL gezien. Maar dat komt allemaal op zijn tijd wel eens een keer!
  Ben ook vooral blij dat ik jou ben tegen gekomen.

  Je bent een warm mens van binnen een mooi mens een echte Topperd!!
  Dikke kus Nonja

 5. Anja,

  Ik ben geen schrijfster, maar wat je over twitter meldt kan ik helemaal onderschrijven. Twitter heeft mijn leven verrijkt en mij nieuwe vrienden gegeven. Ik ben vooral blij jou te hebben ontmoet, vriendin.

  Liefs Ger.

 6. Nak van Dartel zegt:

  Heel goed en waar stukje… herken er best veel in. Leuk dat via jou te lezen, was je ineens helemaal kwijt….:( op twitter…

  xx

 7. Olga van Kampen zegt:

  Mooi Anja! Zo zie en voel ik dat ook. Ander verhaal, maar ook wel gerelateerd: hoe levensecht de gevoelens van verbondenheidop Twitter kunnen zijn beschrijf ik in http://ning.it/nsV3xB


*