Dit blog is het breinkind van Tekstbureau Van Ginneken. In dit blog neem ik je mee mijn wereld in, met berichten die jou hopelijk nieuw inzicht geven, nieuwe dingen vertellen, bevestigen wat je al vermoedde, laten lachen, laten nadenken.

Vlinderorchidee verzorgen is niet moeilijk.

Er groeien op deze planeet meer dan 20.000 soorten orchideeën, op alle continenten, onder alle weersomstandigheden. Zelfs Nederland kent inheemse orchideeën. Echter de orchidee die veelvuldig in onze huiskamers voorkomt is gekocht bij het tuincentrum, de bouwmarkt of misschien wel de supermarkt. Het is de vlinderorchidee of Phalaenopsisis.

 

Hoewel de vlinderorchidee een veel geziene kamerplant is zijn er heel wat mensen die roepen “Begin er niet aan. Ze blijven maar even mooi. Het zijn moeilijke planten.” Niets is minder waar als je maar beseft waar deze plant oorspronkelijk groeit en bloeit.

Waar groeit een orchidee?
De vlinderorchidee groeit op de stammen en takken van bomen in tropische regenwouden. Dit noemt men een epifyt. De orchidee gebruikt de boom alleen maar als een plekje om zich te hechten. Ze onttrekt geen voedsel of water aan haar gastheer zoals een parasiet zou doen.

Hoe komt een orchidee dan aan voedsel en water?
Het regent in het regenwoud. Het regenwater stroomt langs stammen en  takken omlaag en valt zo op de typische luchtwortels van de orchidee. Als een spons zuigen deze luchtwortels zoveel mogelijk voedselrijk water op en geven dat langzaam weer aan de plant zelf.

Als je dit weet, weet je ook meteen hoe je een orchidee het beste water kan geven. Niet een scheutje om de paar dagen, niet begieten totdat de aarde goed nat is want dat doet het regenwoud ook niet.
Neem de plastic pot uit je sierpot. Zet de kraan op een straaltje lauw water en hou de pot onder de kraan. Laat lekker veel water door de pot lopen en op de luchtwortels. Dan draai je de pot een paar keer rond zodat al het overtollig water er langs de onderkant helemaal uit kan lopen. En je bent klaar! Gewoon terug in de sierpot en 7 tot 10 dagen fijn met rust laten. Maak je geen zorgen als de plant licht en uitgedroogd aanvoelt. De vlinderorchidee kan beter tegen droogte dan tegen natte voeten.

Hoe zit het met licht en zon?
Terug naar het regenwoud. Daar groeien de bomen hoger en hoger om zoveel mogelijk zon te krijgen. De
vlinderorchidee groeit ook graag hoog maar omdat ze voldoende houvast moet hebben groeit ze nooit in de toppen van de bomen. Ze krijgt dus veel licht maar weinig direct zonlicht.

Als je dit weet, weet je ook waar je het meeste plezier kan hebben van een vlinderorchidee. Veel licht, dus zeker in ons klimaat dicht bij een  raam maar geen raam op het zuiden want zonlicht verdraagt ze niet. Overal in huis zijn wel zulke plekjes en vensterbanken te vinden. En als het dan ook nog een beetje lekker warm is zoals in onze woonkamers, is ze helemaal happy.

Waarom wordt een vlinderorchidee dan een lastige plant genoemd?!
Vlinderorchideeën gaan toch vaak dood. Maar doet ze dat echt of zijn de bloemen simpelweg uitgebloeid? Elke vlinderorchidee ondergaat regelmatig een rustperiode. De bloemen zijn uitgebloeid. De takjes worden geel. Maar de bladeren blijven groen en vlezig. En dat is de clou! Dan is de vlinderorchidee niet dood maar gaat een dutje doen van 8 tot 12 weken. In die periode knip je de gele takjes weg en geef je minder water. En je hebt vooral geduld.

Een vlinderorchidee verzorgen is niet zo moeilijk. Veel succes!

Bronnen
Wikipedia
Volkstuinen in België

Van delen word ik blij !

*