Dit blog is het breinkind van Tekstbureau Van Ginneken. In dit blog neem ik je mee mijn wereld in, met berichten die jou hopelijk nieuw inzicht geven, nieuwe dingen vertellen, bevestigen wat je al vermoedde, laten lachen, laten nadenken.

Vlooien resistent tegen Frontline?!

Vlooien waren er lang voor mensen, lang voor slobberende lobbesen bij de voordeur en ronkende puntoren op de verwarming. Iedere diereneigenaar, echt niet alleen maar katten of honden, krijgt er vroeg of laat mee te maken.

Jarenlang heb ik zelf het middel Frontline gebruikt tegen vlooien en teken bij drie van de 4 katten. Maar de laatste twee jaren leek het middel  minder lang te werken en minder effectief te zijn. Dit jaar heb ik voor het eerst te maken met een vlooienallergie. Poes Muis kreeg bultjes en korstjes en ze beet en krabde erop los. Maar de vertrouwde Frontline liet het afweten! Na kort gegoogeld te hebben kwam ik er achter dat ik niet de enige ben die ‘schrikt’ van het uitblijvende effect van Frontline. Mensen melden als sinds 2007 dat Frontline niet meer werkt. En steeds meer dierenartsen raden Frontline niet meer aan. Reden: de vlooien, net als vele andere insecten, schrikken niet meer van de veelgebruikte middelen om ze van de huisdieren te verdrijven.

Diereneigenaren hebben jarenlang en masse Frontline gebruikt. En waarom niet, het werkte ! Maar de Nederlandse en Belgische vlooien bouwen massaal resistentie op tegen Fipronil, de werkzame stof, die o.a. in  Frontline zit. Frontline zelf reageert blasé op de verontruste telefoontjes van diereneigenaren. Ze blijven achter hun product staan en wijzen op verkeerde toepassingsmethodes en slechte poetsgewoontes van eigenaren.

Wat zijn de alternatieven ? Het meest aangeraden zijn Advantage en Stronghold. Advantage heeft het voordeel dat het ook vlooienlarven in de omgeving, bijvoorbeeld favoriete slaapplekken, doodt. Stronghold is beter bekend bij hondeneigenaren vanwege het feit dat het ook mijten, luizen en wormen aanpakt. Stronghold heeft echter een veel hoger prijskaartje.

Er zijn ook goedkope maar wellicht twijfelachtige alternatieven. De pipetjes van het Kruidvat worden vaak genoemd. Vreemd genoeg hebben een aantal katteneigenaren erg goede ervaringen met Kruidvat pipetjes en een aantal heeft er erg slechte ervaringen mee. Het is dus een kwestie van proberen. Ook diverse supermarkten hebben pipetjes in hun assortiment. En dan is er het natuurlijke alternatief. Vooral tea tree, lavendel en knoflook worden vermeld.

Blijft de vraag natuurlijk hoe lang deze alternatieven werkzaam blijven en of ook deze middeltjes de weg van Frontline zullen volgen. En Muis ? Die wordt behandeld met Advantage tegen de vlooien en een zuivere calendulazalf om de jeuk te verlichten en de korsten te helpen genezen. Want een Muis zonder glanzend zilvergrijs velletje ziet echt niet uit.

Prijzen (gemiddeld, internetprijzen)

 • Kruidvat antivlo voor kat : 5 euro voor drie pipetten
 • Frontline Combo : 18 euro voor drie pipetten
 • Advantage : 18 euro voor vier pipetten
 • Stronghold : 29 euro voor drie tubes

Bron : diverse forums en commentaren

Van delen word ik blij !

4 reacties

 1. Aske zegt:

  Hallo Anja,
  En hoe is het nu met Muis?
  En wat heb je ingezet bij je strijd tegen de vlooien?
  Ik vraag dit vanuit beroepsmatige belangstelling !
  Groetjes Aske

 2. gemma zegt:

  hoi
  wij hebben een rottweiler puppy en ik ben eigenlijk best boos op frontline (zeg maar gerust zwaar pissed) heb me het puppypakket laten aansmeren omdat onze pup onder de vlooien zat het zou 3 maanden moeten werken…in werkelijkheid heeft het welgeteld 10 vlooien gedood de rest viert ondertussen gewoon een feestje op onze pup door
  het is ondanks dat er al zo lang meldingen van gegeven worden (slechte werking ervan) nog steeds een heel duur product voor 1 pipetje (puppy dan he) betaalde ik 15 euro bij de boerenbond er werd mij door hen al een ander product geadviseerd waar meerdere pipetten in zaten en die was ook duurder dus ik dahct die willen me een duurder product aansmeren
  dus eigenlijk zelf zo dom geweest om voor frontline te gaan in plaats van het duurdere alternatief wat uiteindelijk dus goedkoper zou zijn maar begrijp dus totaal niet dat ze het product nog mogen verkopen
  stoor me er erg aan en wil eigenlijk gewoon mijn geld terug heb frontline ook aangeschreven al betwijfel ik of de oplichters hier antwoord op zullen geven want zo zie ik ze nu gewoon als oplichters

 3. Claudia zegt:

  Ook bij ons werkt Frontline niet meer op beide katten, je kunt de vlooien in de vacht gewoon zien lopen, de polonaise met zn allen welteverstaan. Rotzooi wat nodig van de markt af moet. Druppels meuk a 9 euro per pipet….

 4. Denise zegt:

  Late reactie:

  Als een vlooienmiddel niet werkt dan betekend het dat het aanbod in huis groter is dan het middel kan verwerken.. Dus huis sprayen
  1 vlo kan namelijk 20 eitjes per dag leggen en die worden door de lopende kat/hond door huis verspreid.
  Als de kat blijft krabben dat kan dat duide op een vlooienallergie, 1 beet per week is al genoeg.
  Frontline werkt alleen tegen de eitjes en vlooien op het dier maar niet tegen de vlooien enz. In de omgeving .
  Dierenartsen zeggen dat de vlooien resistent worden dat is omdat hun zelf een nieuw vlooienmiddel hebben en de dierenwinkels verkopen ook frontline. Ze hope. Hierdoor dat ze frontline niet meer kopen ook niet bij de dierenwinkel en het nieuwe middel bij de dierenarts kopen.
  Als je vlooienmiddel zoekt moet je adventix gebruiken dat is een vlooienmiddel met een breed spectrum die dus alles dood.

  Groetjes


*