Aanbevolen: John Cleaver, sociopaat en demon killer

John Cleaver boekenreeks – door Dan Wells – Engelstalig

sociopaat01John Wayne Cleaver is 16, werkt in het mortuarium van zijn moeder en tante en is een sociopaat. Hij is geobsedeerd door seriemoordenaars en doet zijn best het zelf niet te worden terwijl hij weet dat hij alle kenmerken van een seriemoordenaar heeft. Daarom heeft hij zeer strikte regels. Regels die hij niet mag breken want dan komt het monster dat hij niet wil zijn naar boven.

John mag van zichzelf geen dieren pijn doen, geen brand stichten, geen onaardige dingen over anderen denken. Totdat zijn overbuurman meer blijkt te zijn dan een lieve oude man en John zijn regels één voor één moet breken. John, de sociopaat, de jongen die geen connectie kan maken met andere mensen en alleen sterke, negatieve emoties kan voelen, moet dan het monster dat “John de seriemoordenaar” heet loslaten.

Hij noemt ze demonen maar wat ze zijn weet hij eigenlijk niet. Hij ziet deze seriemoordenaars, doorgrondt hun motieven en probeert ze zo snel mogelijk te stoppen. Maar daarvoor betaalt hij een prijs.

Dan Wells flirt in dit boek met wat alles wat aan de duistere, weerzinwekkende rand van de maatschappij staat op een manier die regelmatig rillingen langs je ruggengraat stuurt. Wells duikt heel diep in de wereld van sociopatie en verhaalt over een toestand die de meeste van ons niet kunnen vatten: geen gevoelens hebben. Of beter, geen gevoelens voor anderen hebben. John Cleaver, 16, voelt alleen maar een connectie met andere mensen door de angst en afkeer die hij kan veroorzaken. Wells beschrijft vanuit het afstandelijke perspectief van John de onvermijdelijke dood en wat er gebeurt met onze lichamen in een mortuarium. Een doorgewinterde lezer kan door de gedetailleerde beschrijvingen het niet helpen af en toe te denken: “In the name of all that is good and holy, wtf have you done!”

Hoewel het vinden en bestrijden van demonen de reden is dat John zijn regels laat glippen en tegelijk meer én minder moet zijn dan hij wil, ligt in de eerste 3 boeken “I am not a serial killer”, “Mr. Monster” en “I don’t want tot kill you” de nadruk meer op John en hoe hij de wereld ziet dan op zijn strijd tegen de demonen.

De reeks zou oorspronkelijk bestaan uit deze 3 delen, gepubliceerd in 2009 en 2010, maar ging in 2015 verder met 3 nieuwe delen: “The devil’s only friend”, “Over your dead body” en een aangekondigd maar nog niet gepubliceerd 3de deel. De verhaallijn in deze boeken is veranderd. John is nu -samen met een compleet gestoorde Brooke- onderdeel van een klein team dat de ‘demonen’ bestrijdt. De hoofdmoot van het boek gaat nu meer over de actie dan over het ‘profilen’ van de monsters of de worsteling van John. Hoewel ook deze boeken uitstekend geschreven zijn, missen ze die wtf-factor behoorlijk.

Uittreksel uit “I am not a serial killer”

“Ik ben klinisch gediagnosticeerd met sociopatie,” zei ik. “Weet je wat dat betekent?”
“Dat wil zeggen dat jij een freak bent,” zei hij.
“Dat wil zeggen dat jij voor mij net zo belangrijk bent als een kartonnen doos,” zei ik. “Jij bent niet meer dan een ding – een stuk afval dat nog niet door iemand is weggegooid. Is dat wat je wil horen?”
“Hou je bek,” zei Rob. Hij deed zich nog steeds stoer voor maar ik kon zien dat zijn getier begon te falen. Hij wist niet wat hij moest zeggen.
“Het ding met dozen,” zei ik, “is dat je ze kan openen. Ook al zijn ze strontvervelend aan de buitenkant, er zou iets interessants in kunnen zitten. Dus terwijl jij al die domme, vervelende dingen aan het zeggen bent, stel ik me voor hoe het zou zijn jou open te snijden en te zien wat daarbinnen zit.”

ACVG

Hallo lezer die mij volgde naar het einde van deze blogpost! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Je kan hier slechts 30 dagen reageren. Daarna nog vragen of opmerkingen? Klik op Contact!
ACVG

Latest posts by ACVG (see all)