Ambassade op een eiland en een Belgisch ID

Je zou denken dat een ambassade bij uitstek de plek is waar je moet zijn voor goede informatie. Dan denk je fout. Als je denkt dat de Nederlandse gemeente een doolhof is, probeer een keer een Belgisch ID verlengd te krijgen anno 2017.

Ik moet mijn ID dus verlengen. Mijn Belgische ID welteverstaan. Daarvoor ga je niet zomaar naar de gemeente. Daarvoor moet je bij de ambassade zijn. De vorige keer – toen ik in Limburg woonde – kon ik dit regelen in Maastricht. Je rijdt een keertje extra hen en weer én de kantoren zijn echt veel meer upper class dan bij welke gemeente ook, maar verder zat er weinig verschil tussen het verlengen van jouw Nederlandse ID en mijn Belgische ID.

In het digitale tijdperk, waarin alles via internet en dus eenvoudiger kan, is dat een stuk lastiger geworden.

Wie! Had dat! Gedacht!

Het begint bij het opzoeken van de informatie over het verlengen van het ID. Google op “verlengen belgisch id”. De vernederlandste Googlepagina geeft je gelijk diverse mogelijkheden binnen de websites van de ambassades.

Top toch, want ik weet uit ervaring: bij de ambassade moet je wezen.

Maar dan begint het gezoek!

Via “Identiteitskaart voor Belgen in het buitenland” kom ik op een informatiepagina die mij NIET verteld hoe ik mijn ID moet VERLENGEN. Maar ik vind alvast de eerste informatie over het Belgische e-ID. Het kost 20 euro, je vult het goede formulier in en zorgt voor een geldige pasfoto. Je weet wel, zo’n grauwe foto waar je haar achter je oren moet zitten en je eruit ziet alsof je auditie gaat doen voor The Walking Dead…als zombie.

Duidelijk.

Eh, waar moet ik dan betalen? Geen idee. Dat zegt de site niet. Scroll scroll scroll op en neer. Zou dit het zijn?

“Woont u in het buitenland en zoekt u een informatie over de aanvraag van een identiteitskaart? Dan vindt u meer specifieke informatie hierover op de website van de ambassade of het consulaat-generaal van het land waarin u verblijft. U vindt de adressen op deze pagina.”

Oké, ik ben de beroerste niet. Ik surf verder.

Pagina “Adressen van de Belgische ambassades en consulaten in het buitenland” geeft mij keurig de adressen van de ambassade en ereconsulaten. En nou dan? Ik leer dat de ambassade in Den Haag haar eigen webadres heeft. Hoera!

Ik surf naar inmiddels de derde website.

“België in Nederland. Welkom op onze website!” Ik voel gewoon de warmte. Van de frietenketel en het zoete stoofvlees. Echter niet van het ID. Ik klik rechts op “Identiteitskaart”. Ik klik links op “e-ID aanvragen”.

YES! Gevonden!

Sodeju! Dit is andere info! Of beter, méér info: 20 euro, formulier en twéé pasfoto’s én uittreksel basisregistratie én een vignet voor aangetekende verzending. Er zit vast logica achter die gehusselde informatie. Logica die elke ambtenaar zo kan doorgronden.

Trouwens zo’n vignet voor aangetekende verzending, is dat dan nodig? Er zit toch een ereconsulaat in Groningen? Dan kan ik het toch zelf ophalen? Ik tweet naar het ambassade-account @BEinNL maar ze weigeren een eenvoudig antwoord te geven via Twitter. Waarom moet ik het dan toch zelf kopen? Staat de ambassade op een eiland waar men de postzegels nog zelf tekent?

Gij vermaledijden burger, gij moet u niet met ons bemoeien!

Het moet toch gebeuren.

In Nederland is mijn rijbewijs voldoende als legitimatie. Tenzij ik ernstige misdrijven pleeg. Zoals op de stoep fietsen of nog erger, mijn parkeerkaartje aan iemand anders geven omdat ik veel minder lang op een plekje stond dan ik ingeschat had. De schande! ID tonen!

Vanwege die dwingende reden neem ik alle voorwaarden in me op en start het proces.

Gisteren zijn de auditiefoto’s, o pardon, de pasfoto’s gemaakt. Het formulier is geprint.

Het uittreksel basisadministratie is vandaag aangevraagd. Via e-mail vertelt men mij dat het nieuwe ID niet opgehaald mag worden bij ereconsulaat Groningen dus dat vignet moet.

Morgen pas kan ik naar de Jumbo, hopende dat ‘het meisje achter de kassa’ me begrijpt wanneer ik “een vignet voor aangetekende verzending” vraag.

Dit vehaal….krijgt nog een staartje.

ACVG

Hallo lezer die mij volgde naar het einde van deze blogpost! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Je kan hier slechts 30 dagen reageren. Daarna nog vragen of opmerkingen? Klik op Contact!
ACVG

Latest posts by ACVG (see all)