Angst voor nieuw

Dit weekend raakte ik kortstondig verwikkeld in een zwart-witdiscussie over Pokémon Go.

Hoewel de nieuwigheid er ondertussen vanaf is (het spel is ook weer vrij verkrijgbaar in de appstores van Apple en Android) blijft de discussie doorgaan. Ik kan begrijpen waarom sommige mensen zich zorgen maken over de impact van het spel. Er zijn inbraken voorkomen door Pokémonjagers maar ook inbraken gepleegd. Kinderen komen in groepen samen op bepaalde plekken -de pokémon Gyms waar ze met elkaar kunnen spelen- en dat is fijn maar het jaagt sommige mensen angst aan.

“Laat ze maar een bordspel spelen!”
“Vroeger speelden we met springtouwen en ballen.”
“Ze lopen constant met hun neus in hun mobiel.”

En de meest kortzichtige uitspraak die ik hoorde –nota bene van iemand die nog nooit een smartfoon in handen gehad had : “Ze staren met het verstand op nul naar nietszeggende schermen.”

Van die uitspraak ging mijn nekhaar overeind staan. Verstand op nul? Nietszeggend? En dat van iemand die nog nooit een smartfoon of social media gebruikt heeft? En dus géén idee heeft wat voor een complexe wereld achter dat scherm zit en hoezeer je er met je volle verstand bij moet zijn? Ik kroop in de pen en schreef een pittig antwoord, niet voor herhaling vatbaar hier.

Waar komt toch die angst vandaan?

Toen flitste dit bericht voorbij op Twitter…..

[Met dank aan collega Anneke Nunn voor de retweet. 🙂 ]

Angstvoornieuw

Douglas Adams, schrijver van onder andere “Het transgalactisch liftershandboek”

Ik heb een setje regels samengesteld dat onze reactie op technologie verklaart:

  1. Alles dat al in de wereld was toen je geboren werd is normaal en gewoon en een natuurlijk onderdeel van de manier waarop de wereld werkt.

  2. Alles dat uitgevonden werd tussen je 15de en je 35ste is nieuw en opwindend en revolutionair en je kan er waarschijnlijk een goede carrière mee opbouwen.

  3. Alles dat uitgevonden is na je 35ste is tegen de natuurlijke orde van de wereld.

Dus zo zit dat! Vanaf een bepaalde leeftijd wil je gewoon niet meer aan nieuwe technologie beginnen. Hell, vanaf 35 willen heel veel mensen niet meer aan iets nieuws beginnen, wat het ook is.

Als je nou net als ik in de laatste categorie valt qua leeftijd maar nog steeds opgewonden kan worden van nieuwe dingen zoals de mensen in de tweede categorie, sla jezelf op de schouder: je bent nog jong van hart en dat is wat telt!

ACVG

Hallo lezer die mij volgde naar het einde van deze blogpost! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Je kan hier slechts 30 dagen reageren. Daarna nog vragen of opmerkingen? Klik op Contact!
ACVG

Latest posts by ACVG (see all)