Bizarre dingen over verkoudheid die je nog niet wist

Ik ben verkouden. 5 dagen nu al. En ik slaap slecht. De één kijkt tv, de ander doet klusjes. Ik googel om 3 uur ‘s nachts. Ik googel rare dingen, leuke dingen, interessante dingen.

Ik googelde vrijdagnacht op “verkoudheid voorkomen”.

Ja, diep van binnen weet ik verdomd goed dat verkoudheid en griep twee virusinfecties zijn die amper te voorkomen zijn. Toch, om 3 uur ‘s nachts met een kop vol snot, oren die suizen en longen die zwoegen als blaasbalgen, ga ik op zoek naar ijdele hoop.

Wat is een verkoudheid eigenlijk een bizar iets!

Zowat iedereen wordt er jaarlijks door getroffen. Volgens de statistieken volwassenen gemiddeld 2 keer zelfs. Wij noemen onszelf het hoogtepunt van de evolutie maar ik twijfel na de afgelopen dagen toch aan die stelling. Het verkoudheidsvirus (waarvan er zo’n 200 verschillende soorten bestaan) is een daverend succes.

Maar weet je wat ik las?

Een verkoudheidsvirus leeft niet!

Het is volgens wetenschappelijke definitie – en die is best breed hoor! – geen levend iets. Het infecteert en muteert en maakt van ons tijdelijk zombies maar het leeft niet. Het is slechts zwerfvuil. Stukjes erfelijk materiaal die gedragen door een medium (van deurklink tot adem) in het lichaam binnendringen en daar levende cellen infecteren. Zonder die cellen van een ander zijn ze niks. Niks!

Wij mensen zijn te beleefd, heb ik geleerd.

Wanneer we niezen, houden we de hand voor de mond. Dat is wel zo fijn voor je omgeving. Uhm, NEE, want dat is dé manier is om verkoudheid door te geven. Hoe slim is dat niet levende virus! Het maakt misbruik van maatschappelijke normen ende waarden! Ik zeg: tijd voor een overheidscampagne: “Niezen? Doe dat in je elleboog!”

En denk niet dat het daarmee ophoudt!

Het verkoudheidsvirus is dolgelukkig met het leven in de 21ste eeuw. Omdat het winter is houden we huis, kantoor, scholen en vervoersmiddelen potdicht terwijl ventileren ervoor zou kunnen zorgen dat het virus sneller verdwijnt. Ja, wat het vriest? Doe maar een extra trui aan en gooi open die ramen!

Deurklinken, zeeppompjes, handen schudden, die haarden kennen we nu wel.

Maar raad eens wat enorme haarden van besmetting zijn? Handscanners in supermarkten! Onderzoek heeft uitgewezen dat verkoudheidsvirus tot wel 12 uur lang actief kan blijven op een object. Handscanners die in de ochtend besmet zijn, gaan de hele dag door van hand naar hand. Ieuw!
Er is nog een gereedschap in de supermarkt dat de ideale bron van virussen is. Denk eens na. Precies! De tang waarmee je broodjes moet opvissen. Die gebruik ik dus nooit hè! Dubbel ieuw!!!

Trouwens, geloof dat vrouwmens op kantoor niet!

Tussen het moment dat het virus bij je aanbelt en het moment dat je de bekende keelpijn, oorsuizen, hoofdpijn en jawel, snotteren ervaart, zit meestal een incubatieperiode van 1 tot 3 dagen. Je lichaam is nog bezig met de nodige bureaucratische papierhandel vóór de legers erop uit gestuurd worden. Maar in die 3 dagen – hou je vast! – adem je het virus uit. Echt, je ademt het uit! The Walking Dead seizoen 2017!
“Mijn kind was verkouden maar ik heb niets hoor.” Ze heeft geen symptomen maar die moeder op je kantoor ademt het virus nu al uit! Haar weerstand kan ervoor zorgen dat ze alleen maar wat hoofdpijn ervaart maar jij kan helemaal onderuit gaan.

Voor de leukigheid nog even dit:

als je over het hoogtepunt van je verkoudheid bent, ben je amper nog besmettelijk. Je lichaam heeft het virus verslagen en probeert enkel nog de laatste restjes af te stoten. Dus zoenen mag ook weer. Woehoet!

Tenzij je na elke verkoudheid een koortslip krijgt…zoals ik. Geen zoenen! Af!

ACVG

Hallo lezer die mij volgde naar het einde van deze blogpost! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Je kan hier slechts 30 dagen reageren. Daarna nog vragen of opmerkingen? Klik op Contact!
ACVG

Latest posts by ACVG (see all)