Blog challenge dag 21/30: Advies voor morgen

Wat zijn 3 lessen die je aan je kinderen wil meegeven

Ik heb geen kinderen.

[lange stilte]

Einde blogpost? Nou, nee. Ik noem het nu “3 lessen die ik aan de jongere generatie wil meegeven” oftewel “Advies voor morgen” 😀

Les 1: weg met die energiedrankjes!

Je gezondheid is je grootste goed. Nu besef je dat nog niet maar wanneer je de 40 raakt en je begint de eerste pijntjes te voelen waarbij de huisarts zegt: slijtage, levensstijl, ouderdom, dan wens je vurig dat je op je 20ste beter voor je lijf gezorgd had.

Mijn ouders, geboren net na wereldoorlog II, groeiden op in een wereld van eindeloze mogelijkheden. Dokters die rookten waren top want ze konden 24/7 voor je klaarstaan; er zat een kleine hoeveelheid cocaïne in middeltjes voor baby’s met tandproblemen; en had je een middagdipje, dan stond daar de koude coca cola voor je klaar. Mijn generatie betaalt de prijs voor dat onschuldige geloof in vooruitgang. Longkanker, gedragsproblemen, obesitas, enzovoort.

Wij weten nu beter. Er wordt veel meer, veel strenger onderzoek gedaan. Jouw generatie heeft kritiek op reclames, op suikerfabrikanten en op tabakskoningen, op voedingscentrum en TTIP. En terecht! Wees kritisch, zorg voor je lijf want het moet je nog een leven lang de wereld buiten je voordeur laten zien.

ch21-01

Les 2: let it go, let it gooooooooo!

M.a.w. laat los. Wrokkig zijn, haat koesteren, boosheid uiten, kwetsen, je hebt er niks aan. Het vreet jou vanbinnen op, niet degene tegen wie je die haat koestert. Leer beide kanten van een verhaal zien en vergeef. Vergeven is niet hetzelfde als vergeten maar het is beter voor je eigen rust.

Ken je dat spreekwoord “wat je aandacht geeft, groeit”? DAT. KLOPT. En dat klopt voor positieve en negatieve dingen. Moet je negatieve dingen in leven volstrekt negeren? Nee, maar geef het niet meer aandacht dan wat het verdient.

En hey, dat geldt ook voor social media, hè! Het is niet omdat er een beeldscherm en software tussen jou en die ander zit dat je negatieve gedrag gerechtvaardigd is. Iemand maakt je zwart op Twitter? Veaag je af waarom, trek je conclusies, haal je schouders op en laat het los. Laat hen maar hatelijk doen. Daar hoef jij niet wakker van te liggen.

ch21-02-0

Les 3: Kort en pittig is voor egels

Wat voor haar heb je nu? Vind je dat leuk? Heb je nu kort en pittig en hou je daarvan? Mooi. Niks meer aan doen.

Maar voor de rest van jullie: laat je niet wijsmaken dat je er na je 40ste jonger en vitaler uitziet als je een kort en pittig kapsel hebt. Serieus! Kort en pittig maakt je niet bijzonder. Kort en pittig maakt je eenheidsworst.

Wat ik eigenlijk wil zeggen is dit: laat je, op welke leeftijd dan ook, niet forceren er anders uit te zien dan waar jij je lekker bij voelt. Ik kan me kapot ergeren -Niet doen! Laat het los!- aan dat constante vingerwijzen naar mensen die zich ‘niet aan de kleding- of kapselregels willen houden’. Pardon, welke regels zijn dat? Die regels die zeggen dat je draagt wat jij lekker vindt, dat je het haar hebt dat jij mooi vindt?

Heel wat televisieprogramma’s drijven op de vervuilende olievlek die fashion en cosmetica-industrie heet. En nog teveel mensen trappen erin. Want, zo vermoed ik dat ze denken, als ze de laatste trends volgen, tellen ze mee.

Nee, je telt mee als je bent wie je bent en positief bijdraagt aan de gemeenschap waar je op dat moment deel van uitmaakt. Kort en pittig of haar tot op je kont, T-shirt of mantelpakje, zwart of wit, jong of oud.

ch21-03

Ik heb nog meer levenslessen maar dan moet ik toch echt kinderen gaan maken want jullie luisteren niet meer. Goddank voor bloggen. Kan ik jullie toch nog blijven vervelen! 😉

Welke lessen zou medeblogger Bianca voor ons in petto hebben? Surf naar biancamagielse.nl

 

ACVG

Hallo lezer die mij volgde naar het einde van deze blogpost! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Je kan hier slechts 30 dagen reageren. Daarna nog vragen of opmerkingen? Klik op Contact!
ACVG

Latest posts by ACVG (see all)

één reactie

  1. Avatar
    Nicole
    21 oktober 2016

    Hey Anja, leuk geschreven weer. En ik ga deze pagina doorsturen naar al mijn neefjes en nichten. 🙂

Reacties Gesloten