Blog challenge dag 23/30: Brief aan MarijkeD

Schrijf iemand een brief

Brief aan MarijkeD

MarijkeD,

We waren tweeps tot vanmorgen. Tot mijn grote spijt moest ik je blokkeren. Ik blokkeer niet graag goede mensen. Aan de andere kant, hoe ‘goed’ is iemand met starre ideeën die liever een tirade afsteekt dan te willen luisteren naar nuance?

Je zag het programma De Monitor over dikke mensen en waarom de regering daar niets tegen doet. Jouw mening was duidelijk. Jouw oma zei al -zo zette je in de tweet- dat elk pondje door het mondje gaat en daar ben jij het resoluut mee eens. Dikke mensen moeten maar gewoon minder eten. Het is een kwestie van discipline en doorzettingsvermogen, laat je Nederland weten. Dikke mensen die cola en wit brood in de supermarkt kopen, daar vind jij wat van.

Ik reageerde met een “jammer dat je zo over me denkt”. Waarop mij agressie verweten werd. Zelfs andere tweeps verbaasden zich over jouw conclusie. Toen ik reageerde dat het niet nodig was mij emotie toe te dichten die ik niet had – ik was teleurgesteld, niet boos en zeker niet agressief- was je niet blij. Ik deed het zwijgen toe maar dat resulteerde alleen maar in grof taalgebruik van jouw kant. En daar trek ik de lijn.

Heb je er wel eens bij stilgestaan hoe fout jouw ideeën over dikke mensen zijn? Dikke mensen kennen geen discipline, hebben geen doorzettingsvermogen. Dikke mensen zijn lui en dom, laks en zwak. Ik hoor die dingen uit vele monden zo vaak. Woorden uit de monden en vingers van meestal dunne mensen die geen dikke mensen van dichtbij kennen.

Jij zal deze brief waarschijnlijk niet lezen dus ik probeer even wat perspectief te brengen voor anderen.

Stop. Met boos kijken. Naar dikke mensen. In de supermarkt.

Jij weet niet waarom ze die dingen in hun karretje leggen. Jij weet niet voor wie zij boodschappen doen, wie dat wit brood eet, wie die cola drinkt. Misschien heeft die dikke man een gezin met dunne kinderen die actief zijn en af en toe een glaasje cola mogen. Misschien doet die dikke vrouw boodschappen voor haar dunne moeder die graag een sneetje wit brood gebruikt om een tosti mee te maken op zondag. Misschien is die dikke man al 20 kilo afgevallen. Misschien slikt die dikke vrouw medicijnen die haar dik maken.

Stop. Met conclusies trekken. Op basis van. Enggeestige vooroordelen.

Dik zijn begint vaak heel vroeg. Ouders hebben een stevige hand in het gewicht van hun kinderen. Laat bijvoorbeeld een kind opgroeien met snoep als beloning en je krijgt meestal dikke volwassenen. Het omgekeerde is ook waar: zet de druk op een kind dat het alleen maar gezond is als het dun is en je hebt een recept voor eetstoornissen zoals anorexia.

Heel wat dikke mensen lopen in hun jeugd al trauma’s op waardoor eten hun enige troost wordt. Aanranding, mishandeling, seksueel misbruik, agressieve familie, overleden ouder, noem het maar op. Met een wegwerpgebaar hun dik zijn afdoen als “geen discipline” heeft alleen maar de omgekeerde werking. Dikke mensen op een streng dieet zetten is zinloos als je dat trauma niet aanpakt.

Medicijnen kunnen een mens dik maken. Mijn vriendin met copd zat ruim over de 100 kilo een jaar geleden. Door de copd kon ze weinig bewegen en door de vele kuren cortisonen blies ze op als een ballon met al het vocht dat bleef hangen. Kleingeestige mensen keken afkeurend wanneer ze hijgend strompelde door de supermarkt met haar boodschappen en zich in haar scootmobiel hees.

Medische aandoeningen kunnen een mens dik maken. Binge Eating Disorder is daar een voorbeeld van. Ze zitten nooit vol, hebben altijd obsessief honger, ook al eten ze tienduizend kcal per dag. Het vergt enorme discipline van anderen en speciale instellingen om deze mensen een beetje op een gezond gewicht te krijgen en houden.

Verspreid over al die groepen zitten de mensen die erfelijk belast zijn. Die gezond eten en toch dik zijn. Waarvan inmiddels vastgesteld is door de wetenschap dat dik zijn in hun genen zit. Zoals bij heel wat dunne mensen dun zijn in de genen zit, en niet in hun ‘ijzeren discipline’ of hun ‘sterke karakter’.

En nu we het toch over wetenschap hebben, wist je al dat dun zijn niet per definitie gezond is? Zoek maar eens naar TOFI, Thin on the oustside, fat on the inside ofwel dun vanbuiten, dik vanbinnen. Kort door de bocht: iemand die dik is met weinig vet rond de organen is veel gezonder dan iemand die dun is met veel vet rond de organen.

Ik ben niet lui, dom, laks of zwak.

Maar ik kan niemand ervan weerhouden dat te denken van mij. Ik schommel tussen maat 46 en maat 48, hetgeen in de ogen van sommige mensen dus echt te dik is. Waarom? Waarom ben ik dik? Waarom val ik niet af? Waarom ga ik niet flink sporten? Waarom eet ik niet gezonder?

Niemand die ooit op een neutrale, geïnteresseerde manier die vragen stelt in een poging mij te begrijpen. Dan zou ik kunnen zeggen: ik ben geboren met maag- en darmaandoeningen. Ik ben geboren met voedselallergieën. Geef mij een lijst met gezonde producten en de helft ervan maakt mij ziek. De enige keer dat ik een gewicht had dat ‘acceptabel’ was, was zo rond 1997 toen ik zo ziek was dat ik maar één (1!) boterhammetje per dag kon eten, in piepkleine hapjes, omdat mijn galblaas, mijn maag en mijn darmen ontstoken waren. Ik sport niet meer omdat mijn knieën te pijnlijk zijn en mijn linkerheup niet goed meer wil. Ik blijf bewegen omdat ik het anders erger maak op lange termijn.

Ik sta weer op dieet trouwens.

Momenteel volg ik het 5:2 vasten dieet. 5 dagen eet je normaal, 2 dagen eet je 500 kcal of minder. Vasten, dat kan ik. Van honger niks aantrekken, dat kan ik. Ik hoor de sceptici snuiven: ja, dan eet je zeker 5 dagen als een varken. Nee, die 5 dagen dagen eet ik gezond, zo bevestigt mijn huisarts. Geen zware calorierijke maaltijden, geen snoep of koek, geen toetjes, geen late night snacks.

Ik zou het fijn vinden als je achter me staat in plaats van in mijn gezicht schreeuwen dat ik zwak ben. Hoewel, dat laatste zou misschien wel kunnen werken want ik ben eigenwijs en behoorlijk tegendraads. 😉

Dus, MarijkeD, mocht je deze bief via een omweg toch lezen, spijt hebben van je woorden en meer willen leren over obesitas, laat het me weten.

Tot die tijd wens ik je gezondheid en inzicht toe.

Met vriendelijke groet,

Anja

Deze opdracht krijgt als publicatiedatum zondag 23 oktober omdat het de uitdaging is voor 23 oktober. Logisch. Het betreffende programma werd uitgezonden op 23 oktober. Maar het incident vond plaats op maandagochtend 24 oktober op mijn privé Twitteraccount.

Aan wie zou medeblogger Bianca een brief geschreven hebben? Surf naar biancamagielse.nl.

 

ACVG

Hallo lezer die mij volgde naar het einde van deze blogpost! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Je kan hier slechts 30 dagen reageren. Daarna nog vragen of opmerkingen? Klik op Contact!
ACVG

Latest posts by ACVG (see all)