Blog challenge dag 25/30: Prachtig woord

Denk aan een woord. Zoek het via Google Afbeeldingen. Schrijf iets inspirerend over de 11de afbeelding.

Ik liep de hele dag woorden te bedenken die ik zou kunnen gebruiken. Als ik “kat” zoek via Google zal het resultaat een kat zijn. Lief maar boring as hell. Oké, ik kan er iets inspirerend van maken maar dan nog.

Echter tijdens het fietsen zag ik het licht! Mijn woord is…

HABERDASHER

Toegegeven, dit is een Engels woord, niet Nederlands. Maar ik vind het zowat het mooiste woord in de Engelse taal. Je spreekt het uit als “hebbersdescher”. Is het geen prachtig woord!

Een haberdasher is een verkoopster van kleine handwerkitems, zoals garen, naalden, lintjes, knopen, stofjes, wol, ondergoed, etc. en in vroegere tijden katoenen luiers en maandverband. Een haberdasher voor heren verkocht dan weer hoeden, dassen, handschoenen, overschoenen, manchetknopen, etc.

Zoek het woord via Google Afbeeldingen.

ch25-02

En dit is de 11de afbeelding: een foto uit 1925. Dit is de etalage van Raleigh Haberdasher in Washington, D.C., Amerika. Deze foto is afkomstig uit de National Photo Company collectie.

ch25-01

Maar hoe ben ik überhaupt aan zo’n mooi woord gekomen?

Sinds we BBC First op de kabel hebben, zie ik wat vaker Britse series. Eén zo’n serie is Call the Midwife, over een groepje vroedvrouwen in de armste wijken van London, eind jaren 50, begin jaren 60.

Wie mij kent ligt nu in een deuk. Anja die geen interesse heeft in baby’s en ouders zulke idiote wezens vindt maar die toch geboeid kan worden door een serie over vroedvrouwen. Klopt. 🙂

ch25-03

Vrijwillig zou ik deze serie niet gekeken hebben maar bij het zappen bleef ik hangen tijdens een aflevering over de geboorte van een ernstig misvormd kindje. Ik herkende het meteen als een softenonkindje, iets waar mijn moeder -die in die jaren aan haar tienerperiode begon- het wel vaker over had.

De baby’s, het gekreun, het getruttel, het zal me worst wezen. Maar de manier waarop Call the Midwife die tijdsperiode van enorme verandering in beeld brengt zoog mij gewoon het scherm in. Ik heb inmiddels alle seizoenen gezien en wacht met smart op seizoen 6.

Call the Midwife speelt in een tijd dat je naar het gemeenschapscentrum ging en je koets mét baby rustig een uurtje buiten kon laten staan. Water uit een eigen kraan was schaars goed. Rijk was je als je in een rijtjeshuis woonde. Roken was hip, een televisie in de woonkamer was ongehoord en homo’s en lesbiennes werden -als ze betrapt werden- verplicht ‘genezing’ te zoeken of het land te verlaten.

De haberdashery komt in seizoen 4 en 5 steeds vaker voor. Het is een klein, lief winkeltje van personage Violet, vol met fröbeltjes en lintjes en wol en stofjes. Had ik in die tijd geleefd, dan had ik daar met liefde mijn dagen doorgebracht. Ik zou een excellente haberdasher geweest zijn!

ch25-04

Met welk woord zou medeblogger Bianca ons verrassen? Surf naar biancamagielse.nl.

ACVG

Hallo lezer die mij volgde naar het einde van deze blogpost! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Je kan hier slechts 30 dagen reageren. Daarna nog vragen of opmerkingen? Klik op Contact!
ACVG

Latest posts by ACVG (see all)