Blog challenge dag 26/30: Verbeteren

Schrijf over iets in je leven dat je zou willen verbeteren

Ik ben een geboren introvert. Ik ben een geboren hsp’er. Ik ben geboren met een hoog iq. Maak de optelsom en je hebt een recept voor een underachiever van jewelste.

Underachiever? Leg dat eens uit.

Hoewel ik de brains heb, heb ik de social skills niet.

Ik hou niet van mensen #sorry . Ik zie te snel door hun halve leugens en domme praatjes heen. Ik zeg “dom”. Dat geeft al gelijk mijn mening weer over de gemiddelde sociale interactie: dom gelul. Hetgeen trouwens typisch is voor introverte mensen met een hoog iq. Het hoge iq ziet de domheid, de introvert heeft geen zin in oppervlakkigheid.

Begrijp me niet verkeerd! Ik kan als de beste flauwekul verkopen over het weer of de bouwput die de stad is….zolang het maar kort is. In de stad, met een winkelverkoopster/koper, red ik me prima. Ik word zelfs herkend precies omdat ik wat oplettender ben en complimentjes maak bij mensen die alleen maar prietpraat over het weer gewend zijn. Maar op feestjes en bijeenkomsten kan ik het niet. Na een kwartier verdwijn ik in een hoekje en als iemand later vraagt: was Anja ook daar, zullen de meeste gasten zeggen: geen idee.

Toch zou ik dat graag willen veranderen. Ik probeer het regelmatig. Keer op keer op keer. En altijd loopt het met een sisser af. Ik voel me ongemakkelijk en de gastheer/vrouw nodigt mij liever niet meer uit. Fine by me! Maar je bereikt er niks mee als je naar een netwerkmeeting wil. Daar moet je eindeloos lullen over niks. En netwerkmeetings heb je nodig om aan klanten te komen. Het is een vieze cirkel. Een cirkel die ik kan doorbreken volgens de cursussen en goeroes maar dat zijn extraverte mensen die geen idéé hebben was het is introvert te zijn.

Daarbij komt dat ik -als goede hsp’er zijnde- niet van massa’s hou. Ik moet bewust moeite doen om me niet ongemakkelijk en opgejaagd te voelen in een massa. Het is de constante oplettendheid die een overload aan signalen genereert. Het is me gelukkig maar 2 keer -dat ik me herinner- overkomen dat ik ook echt een paniekaanval kreeg.

Ook dat zou ik wel anders willen zien. Het lijkt me heerlijk om in de massa op te kunnen gaan. Luide muziek, luide stemmen, overal kleuren en geuren en mensen. Genieten van al die diversiteit. Met iedereen kletsen. Van iedereen houden. Geen details zien. Geen nuances.

Begrijp me ook hier niet verkeerd! Ik ben geen kluizenaar! Ik vind beurzen bijvoorbeeld erg leuk…op zaterdagochtend. Ik ga graag naar de markt. Wanneer ik op een drukke plek ben maar er is voldoende stroming en ruimte om me heen, kan ik ook genieten. Een pasar malam (Indonesische markt) of een boekenmarkt heeft al deze dingen: stroming en ruimte maar ook geuren en kleuren en geluiden. Toch voel ik me daar nooit ongemakkelijk of opgejaagd. Integendeel, ik ga ervan stralen.

En de underachiever? Een hoog iq maar je niet kunnen uitdrukken zoals de extroverte wereld dat wil. Dat doe je je best niet meer en zijn de moeiteloos verkregen gemiddelden meer dan genoeg voor je. Waarom zou je je best doen voor mensen die niets anders kunnen dan kletsen over het weer, de kinderen of de auto?

Al die dingen staan in de weg wat werk betreft. Ik ben zelfstandige maar geen ondernemer omdat ik niet pas in de extraverte wereld van ondernemers. En dat zou ik dus willen verbeteren. Zodat ik de wereld kan laten zien dat ik een verdomd knap koppie heb en dat zaken doen met mij alleen maar in het voordeel van de ander is.

Wat zou medeblogger Bianca nog willen verbeteren? Surf naar biancamagielse.nl.

 

ACVG

Hallo lezer die mij volgde naar het einde van deze blogpost! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Je kan hier slechts 30 dagen reageren. Daarna nog vragen of opmerkingen? Klik op Contact!
ACVG

Latest posts by ACVG (see all)

2 Comments

 1. Avatar
  D.
  26 oktober 2016

  Dapper verhaal! En grotendeels herkenbaar; ik ben ook overgevoelig voor mensenmassa’s en harde geluiden. Voor mij is er één oplossing: drank. En nee, dat zeg ik niet om lekker lomp te doen, ik meen ‘t echt. Drank verdooft die sensitieve zintuigen en zorgt ervoor dat ik me niet meer stoor aan bijvoorbeeld (veel te) harde muziek en verstikkende drukte, én ik heb er tegelijk geen enkele moeite meer mee om met anderen ongebreidelde ‘small talk’ uit te wisselen – iets waar ik in nuchtere toestand een broertje dood aan heb. Laat mij dus maar lekker dronken worden op z’n tijd, dat scheelt een hoop vervelende prikkels die rechtstreeks m’n gemoed torpederen.

  Hoe zit dat bij jou? Functioneer je (sociaal) ook veel beter na een aantal borrels? Uiteraard: overdag onder invloed naar een netwerkmeeting gaan is niet zo verstandig. 😉 Maar op feestjes kan drank ware wonderen verrichten. Zo zijn er misschien ook netwerkmeetings in de avonduren, waar alcohol wél bij de situatie past? Enfin, ongeacht de discutabele reputatie van het middel ben ik van mening dat het voor mensen als wij een zeer welkom medicijn kan zijn om goed mee te kunnen in sociale situaties.

  Overigens wil ik met dit verhaal niet suggereren dat overgevoelig zijn een handicap is. Integendeel. Het is een soort zesde zintuig, een psychisch talent waarmee je veel meer ziet en voelt dan anderen. En het heeft niets met hallucineren van doen, het zijn dingen die er daadwerkelijk zíjn. Prachtig! Daarom wens ik jou vooral ook heel veel fijne ervaringen toe met deze genetische gave. Doe er je voordeel mee, geniet met volle teugen van geuren, kleuren, smaken, schitterende weidse berglandschappen en laat de mooiste muziekklanken je ziel kietelen tot de tranen over je wangen biggelen. GENIET!

  • Avatar
   Zij die schrijft
   26 oktober 2016

   Ik moet op dit punt eerlijk met je zijn, D. Ik heb na mijn tia enkele jaren geleden drank zo goed als afgezworen. Bovendien had ik daarvoor al weinig tolerantie voor mensen die overal alcohol drinken. En dan bedoel ik niet een borreltje bij de Kerst of een pilsje bij de jaarlijkse straatbbq. Ik ben liever de vreemde eend in de bijt dan toevlucht te nemen tot alcohol. In de fles ligt nooit een oplossing, voor geen enkel probleem.
   Door mijn ex werd ik ondergedompeld in het alternatieve circuit en daar heb ik kalmte geleerd, acceptatie, grenzen leggen, niet boos zijn op mezelf wanneer ik me moet terugtrekken, niet denken dat ik de enige ben óf dat ik gedragsgestoord ben.
   Jouw wens en je advies accepteer ik graag. En ik wens jou wijsheid en inzicht toe. Dankjewel dat je deze blogpost wilde lezen en je verhaal met mij en de lezers wilde delen. Je zal meer afkeuring krijgen dan goedkeuring maar er zullen ook mensen zijn die zich jouw verhaal herkennen en nu weten dat ze niet de enige zijn. En daarvoor ben ik je dankbaar, D.

Reacties Gesloten