Emmen Wildlands: kinderziektes of miskleun?

Vandaag waren Ee en ik in Emmen, bij het nieuwe dierenpark Wildlands.

Wil je een dagje doorbrengen in een dierenpark, ga dan niet daarheen. Niet doen. Ik meen het! Hou je geld in je zakken, smeer je eigen picnic, neem de kinderen mee naar een park of kinderboerderij in de buurt. Je zal meer dieren zien dan in Wildlands. Wildlands kan je heel veel labels geven maar ‘dierenpark’ is niet het goede.

Uit de as als een…dood vogeltje?

Dierenpark Emmen is dood en begraven. Uit de as rijst Wildlands Adventure Zoo. Een zoo…maar dan zonder dieren. Een attractiepark…maar dan zonder attracties, of met low budget attracties of nog erger: attracties die er totaal geen zin in hadden attracties te zijn en de vele bezoekers de kont toekeerden. Na 1 uur rondlopen was het voor mij en Ee al duidelijk:  Wildlands is een nachtmerrie voor mens én dier geworden.

Onweerstaanbaar voor aapjes

Zoontje: “Papa, ik wil dicht bij de zeehondjes!”
Moeder: “Ik denk niet dat het de bedoeling is dat hij over de rotsen klimt en bij het water kan komen.
Vader: “Ach joh, dat hoort zo want anders hadden ze er wel touwen voor gehangen.”

Dit vat zo’n beetje Wildlands samen. De dieren zitten niet achter tralies, gaaswerk of welke vorm van afscheiding dan ook. Mooi! Uh, nee, toch niet. Kinderen én volwassenen beklommen ongestoord de vele (betonnen?) rotsblokken die het publiek bij de dieren moesten weghouden. Af en toe zag ik een medewerker gebaren dat het niet mocht maar zodra deze  verder liep, kwam de aap in de minimensjes weer naar boven. Jonge avontuurlijke kinderen begrijpen het gevaar niet en Wildlands doet weinig om ze te behoeden of hun ouders te waarschuwen.

Waar zijn de uilen gebleven?

wildlands03Dieren, zeg ik, maar van dieren was er weinig sprake. De verblijven probeerden natuurlijk over te komen maar bezoekers verdrongen elkaar op de weinige plekjes waar je in de verblijven kon kijken. Ik liep met de meute mee boven de bavianen en zag een mannetje met dode blik omhoog kijken naar die mensapen die van bovenaf naar hem en zijn kinderen wezen. Zag hij goden of was dit zijn dagelijkse blik in de hel?

Bavianen herken ik. Best fijn. Want in Wildlands ontbreekt elke vorm van informatie over de dieren die je ziet of beter: kan zien. Informatiebordjes? Dat is voor watjes! Wie de app van Wildlands downloadt, weet precies wat waar zit en krijgt zo alle info. Wildlands wil dus dat we massaal met de neus in de mobiele telefoon dieren bekijken in het park. Lekker een dagje uit met elka…uh, nee, de mobiele telefoons.

Dieren hebben we dus weinig gezien. Er ontbraken ook heel wat dieren. Zitten die nog in het oude dierenpark Emmen? Zijn daar geen verblijven voor? Moeten er nog klimaatgebieden bijkomen? Of zijn deze dieren verkocht om dit project te financieren? Geen idee.

Koop hier, koop hier!

Wat we wel zagen was een enorme hoeveelheid vreettentjes en souvenirwinkeltjes a la Disneyland. We lieten ons 3 seconden verleiden. We stapten een souvenirwinkel binnen, zagen de schaars gevulde schappen met souvenirs die ze in dierenpark Emmen ook hadden en stonden weer buiten. Voor het eerst in jaaaaaren ben ik een park uitgelopen zonder een souvenir te kopen.

Wachtrijen en lege zitplekken

wildlands02Dus, een attractiepark met alleen maar onwillige attracties? Nee, Wildland kan echt niet kiezen of ze nu een dierentuin new style willen zijn of een pretpark. Elk klimaatgebied kent namelijk een attractie buiten de dieren om.

In het poolgebied kon je in een vluchtsimulator stappen. Die zou mooi zijn. Wij weten het niet. De wachtrij was enorm lang en er stonden nergens bordjes met wachttijden dus je weet ook niet hoe snel de doorstroming is. De andere mechanische attractie in het poolgebied bestond uit een hok dat een lift naar het verleden moest voorstellen. In het hok stonden 4 televisies in de wanden waarop een animatiefilm draaide van dubieuze kwaliteit. Je hoorde wat geluid en gerommel en dan was het voorbij. Een derderangs attractie die je alleen in een pretpark uit 1970 nog tegenkomt.

Op de savanne kon je met een ‘bustreintje’ mee door de savanne rijden. Nou ja, door het dierenverblijf dus. Opnieuw een lange wachtrij. Maar tot onze verbazing zagen we dat er nog verscheidende vrije zitplaatsen waren. Die wachtrijen hadden gehalveerd kunnen worden als dat busje goed gevuld was geweest. Ook deze attractie sloegen wij over.

In de jungle was de attractie een boottochtje. U voelt ‘m aankomen: lange wachtrijen en compleet vrije zitbanken in de bootjes. Tegen deze tijd waren Ee en ik de hele teleurstellende ervaring zo zat dat we linea recta naar de uitgang liepen.

Een droom van een glasvlinder

Hebben we dan niets leuks gezien? Jawel: het relatief kleine verblijf van de vlinders. Vlinders die vrij vlogen tussen mensenmenigtes door. Ik stond voor het eerst in mijn leven oog in oog met een glasvlinder. Dát was voor mij een bijzondere ervaring. Maar ik kon er niet lang van genieten. Iedereen drong, iedereen wilde kijken, iedereen wil verder lopen.
wildlands01

Giraffen met oordopjes

Een dier hoort vrij te zijn in zijn eigen leefgebied. Zo zie ik ze het liefst. Maar dat is niet de bedoeling van een dierentuin. Daar worden dieren die ver wonen dichterbij de mensen gebracht die zich de reis naar Antarctica, Brazilië of Nieuw-Zeeland niet kunnen veroorloven. Dierentuinen met kooien zijn voorbij. We willen deze opgesloten dieren graag in een natuurlijke omgeving zien.

En ook daar heeft Wildlands volgens mij de plank misgeslagen. De verblijven zien er te artificieel uit en de mensenmassa komt te dichtbij. Zo liepen we langs de trommels op de savanne en vroegen ons af of die giraffes oordopjes droegen. Een constante stroom van jonge en oude kinderen moest even op die trommels slaan met als gevolg een constante kakofonie van geluid. Als giraffe zou ik gek worden!

Kinderziektes of miskleun?

Ee, mijn eeuwige optimist en daarom hou ik zo van hem, ziet het als kinderziektes. Ze zijn nog maar net open. Ze moeten nog leren van wat er fout gaat. Ik ben het daar niet helemaal mee eens. Naar mijn mening dacht Wildlands een attractiepark met een dierentuin te kunnen samensmelten maar het is een veel te duur, ondermaats attractiepark geworden waar de dieren het onderspit zullen delven.

70 euro verprutst

Op weg naar huis telden Ee en ik de kosten op. Twee keer 20 euro entree, twee keer 10 euro voor eten en drinken, een keer 10 euro parkeergeld. We hebben opgeteld 70 euro betaald. 70 euro teveel betaald! Weet je wat? Wildlands, nooit meer!

Lees ook even het vervolg “Emmen Wildlands: de naweeën“. Het relativeert bovenstaande negatieve ervaring aardig.

ACVG

Hallo lezer die mij volgde naar het einde van deze blogpost! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Je kan hier slechts 30 dagen reageren. Daarna nog vragen of opmerkingen? Klik op Contact!
ACVG

Latest posts by ACVG (see all)

4 Comments

 1. Avatar
  Monica
  3 mei 2016

  Al veel mensen gehoord over wildlands en,op mijn neef na die meehielp met het park bouwen, totaal geen positieve verhalen. Ik ga deze zomer wel naar burgers zoo. 😉

  • Avatar
   Anja schrijft
   4 mei 2016

   Na een goede nacht slapen adviseer ik om nog een jaartje te wachten om teleurstelling te voorkomen. Lees ook even de tweede blogpost naar aanleiding van ons bezoek aan Wildlands. 🙂

 2. Avatar
  Miranda
  4 mei 2016

  Helemaal met je eens. Wou dat ik merendeel recensies eerder had gelezen.

  Waren er zondag en veel te veel bezoekers toegelaten, enorme wachtrijen overal bij attracties, verblijven en gevaarlijke opstoppingen.

  Deceptie! Hadden gelukkig ook kortingkaarten want de volle prijs is weggooien van geld. Er zijn mooiere parken qua attracties of qua dieren.

  Zoontje heeft meer plezier gehad en geleerd van de minizoo in Overvelte dan in Wildlands. En dat voor €4,50 entree 😉

 3. Avatar
  Bert Hendriks
  8 mei 2016

  Al jaren kwam ik in het noorder dierenpark in Emmen (mijn geboortplaats) dus als kind zat ik in de buggy naar de olifanten en andere dieren te kijken. In het dierenpark heb ik heel wat dieren gezien die ik nog nooit gezien had. veel heb ik geleerd van de informatieborden die er stonden “dit is een kangaroo” zei ik dan, nee mis, het bordje vertelde dat het een Walibi was, waar ze voorkwamen op onze planeet en nog veel meer info. Nu 40 jaar later ben ik er nog regelmatig geweest al woon ik nu ergens anders, de Efteling ligt nu in mijn achtertuin ongeveer, om een beetje een idee te geven waar ik nu woon dus.
  Maar regelmatig kwam ik nog in Emmen omdat mijn ouders er nog wonen. Jaren geleden vertelde mijn vader dat er aan de overkant van hun woning de dierentuin nieuwe stijl kwam, bijster intressant natuurlijk, want het was nu nog weiland. Regelmatig zag ik in de loop van de jaren het park ontstaan, nu is het af en besloot een abbonement aan te schaffen. Met twee abbonnementen op zak stapten mijn partner en ik de dierentuin binnen, ik verwachte een warm en gezellig onthaal, mis… door de entreepoortjes heen werden we getrakteerd op een koud en kil plein. Er stond een junglevrachtwagen, en er lag een boot. Voor de rest was het plein leeg en kil, erg druk was het overigens nog niet in de eerste week.

  Eerst maar naar Nortica toe het Noorpoolgebied, daar is een attractie vertelde de plattegrond. Deze 4d attractie heeft zeker al een tijd op marktplaats gestaan en dan uiteindelijk maar opgekocht door de directie van Wildlands, het was een soort tijdmachine waar je instapte, ja terug in de tijd… want een soortgelijke attractie uit de jaren 80 zou nog spectaculairder zijn, bij het verlaten van de tijdmachine hoorde ik alleen maar mensen bij de uitgang tegen elkaar zeggen “nou, was dat alles?” Partner en ik aan de wandel richting ijsberen die zouden helemaal achteraan Nortica zijn, de pas erin langs enorme damwanden die de grond zijn ingeslagen. Waren we nu op een bouwplaats van de Noord-Zuidlijn? nee we waren in Emmen en dit noemen ze moderne architectuur. ondertussen was het de bedoeling dat je een beetje het gevoel had dat je echt ergens op de Noord of Zuidpool liep… met op de achtergrond de skyline van Emmen, betonnen flats met die damwanden waar we tussendoor liepen… industrial look heet dat. ik miste nu al de bomen van het oude dierenpark en dacht met weemoed terug aan de stront en mestlucht die je soms rook in het oude park. Eerst maar door een paar klaphekken heen, oh wat leuk de pinquins lopen hier dus los, gewoon tussen de mensen, alleen niets vertelde ons waar de scheiding tussen waar je wel en niet mocht komen, gevolg… kinderen klauterden over de stenen die als natuurlijke afscheiding moest dienen heen, ja maar dat was niet de bedoeling volgens een medewerker van wildlands. Nu snap ik ook wel dat je als ouder een beetje op je kroost moet passen, maar ja als er nergens staat wat er wel en niet mag.
  Daar waren we bij de ijberen, erg mooi, ze hadden veel meer ruimte dan voorheen, en dan niet een paar meter nee echt wel 5 keer zo groot. ook onder water kon je ze zien door een glazen wand. Maar toch miste ik iets… hoe heet dat, oh ja sfeer dat miste ik.
  Nog een attractie, een lift naar beneden naar een andere wereld werd mij verteld, nou dat leek me wel wat, ik laat me verrassen. een medewerker propte de lift vol, de deuren sloten zich en ik maakte me op voor iets unieks. Wat bleek er sprongen tv schermen aan aan de zijkant van de lift en het leek of we inderdaad naar beneden gingen de grond in, maar het was gezichtsbedrog want het was op tv te zien… terwijl wij gewoon stil stonden er bewoog niets, oh ja toch ik voelde iets bewegen het waren de mensen om mij heen die bewogen want ze wilden allemaal de tv schermen zien, maar ik zag niets tot weinig want ik stond in het midden van de lift, uiteindelijk hadden we het middelpunt van de aarde bereikt hoorde ik van mijn buurman. De deuren gingen weer open en 20 mensen wandelden naar buiten… waarom wil iedereen als eerste eruit?
  Zullen we maar verder wandelen vroeg mijn partner, plattegrond erbij… maar we moeten weer helemaal terug langs de Noord Zuidlijn zei ik, we kunnen helemaal niet binnendoor naar een ander gebied, dus maar weer langs de pinquins en weer terug naar het kale plein achter de kassa’s. De vlindertuin dan maar in, ja mooi hoor die vlinders, maar elke keer als ik rustig naar een vlinder stond te kijken verzamelden mensen zich om mij heen om maar te fotograferen, het leken wel japanners, mensen bekijk de dierentuin eens door je ogen en niet door het beeldscherm van je telefoon.
  Dan nog maar een andere kas in, ik zag mensen vogels voeren, men duwde elkaar bijna omver om maar de mooiste selfie met een vogel te maken. even verder maar weer naar buiten en de grote jungle kas in, ik zag apen voorbij wandelen, verhip, die hebben veel meer ruimte, en lopen hier dus gewoon los, iemand vertelde mij mij dat het ringstaartmaki’s waren of zoiets. het leek wel een jungle, erg mooi gemaakt, en voor de dieren een zee van ruimte. ook de olifanten hebben erg veel ruimte zelfs een eigen privezwembad waar ze heerlijk in zwommen. Onze volgende atractie was een rondvaartbootje, de stem uit een luidspreker in het bootje had een raar accent, die vertelde dat er rechts krokodillen waren, ik zag van alles… maar geen krokodil. ook voeren we dicht langs de olifanten, dat was toch wel het hoogtepunt van de dag, aha eindelijk iets positiefs, jazeker… ben in een gulle bui vandaag.
  Inmiddels weer buiten luste ik wel wat, maar alle kraampjes waren dicht, en zelf hadden we niks meegenomen… een wijze les voor volgende keer dus, neem zelf eten mee. Langs het olifantenverblijf buiten stond ik even te kijken, wat een ruimte hebben die beesten nu, even waande ik mij in Afrika, oh nee toch niet, want er speelde muziek op de achtergrond, overal, na een half uur begon het zelfs irritant te worden. Waarom moet er muziek spelen, ik wil gewoon even rustig op een bankje zitten kijken naar dieren, en geen muziek horen, die dieren horen dat toch ook, over dierenkwelling gesproken.

  Kijk een grote weide net zoals in het oude dierentuin waar de zebra’s en springherten los lopen, geen idee hoe die springherten heten, er staat namelijk nergens een bordje waarop staat dat een springhert helemaal niet zo heet, er waren mensen die het wel wisten, want die hadden een App gedownload op hun telefoon, en zaten dus constant op hun beeldscherm te turen hoe zo’n springhert eruit zag. kijk daar rijdt een vrachtwagen, oh daar kun je in meerijden, het is een soort treintje. aansluiten in de rij maar en instappen, nou zo werkt het niet, er zijn blijkbaar mensen die het voordringen tot een hogere macht hebben verheven, maar goed rustig blijven, er zijn ergere dingen in de wereld.
  Ik had dan toch eindelijk een plekkie gevonden achterin de aanhanger van de vrachtwagen, het was een vrachtwagen van het merk M.A.N. en bestuurd door een vrouw… raarrr, maar wel leuk.
  We werden ingesnoerd in een beugel alsof het leek of we over de kop gingen. de rit voerde over de grote weide ik zag sprinherten, zebra’s en andere dieren, ook waren er giraffe’s die inmiddels hadden uitgevonden dat als ze midden op het pad bleven staan de truck er niet door kon, ja dieren zijn slim, kon ik mooi even op adem komen en frisse lucht opsnuiven, want de hele tijd de dieselwalmen inademen van die vrachtwagenuitlaat was ook geen pretje. Waarom geen electrische vrachtwagen, of desnoods een klein veentreintje… heeft het toch nog een kleine link naar het vroegere toe toen er nog veen werd afgegraven rond Emmen. Na de truck maar weer aan de wandel, mijn partner dacht een leeuw te horen… maar dat was mijn maag die aan het rommelen was, ik had zin in een broodje, dus weer helemaal terug naar de ingang, na het eten waren we er wel klaar mee, nog even door de souvenierswinkel, wonderen bestaan nog want dit was de eerste keer dat ik in mijn leven geen souvenier aanschafte, mede door de ongezelligheid in de winkel besloot ik het park te verlaten.
  Conclusie… het is mooi gedaan en het zal zeker mooi worden als alles begroeit is, de dieren hebben veel meer ruimte en er zijn attracties. Maarrr. dit is een prestigeproject geweest van de directeur die er momenteel zit en de hele wereld is overgevlogen (dat pakken ze hem niet meer af) voor ideeen. Maar er mist een heleboel, ten eerste dieren, ten tweede attracties. het is het net niet. mensen zullen in het begin komen en teleurgesteld naar huis gaan en op verjaardagen vertellen wat ze mee hebben gemaakt. Ik heb een abbonement aangeschaft, maar zal er volgend jaar zeker niet nog 1 aanschaffen, en met mij zijn er vele. De prijs van 30 euro is echt veel en veel te hoog, 15 euro zou een veel respectebeler bedrag geweest zijn. Afgelopen week was ik weer in Emmen op Familiebezoek en aanschouwde het volgende, overal fietsen op het plein voor de ingang, hallo waar is de fietsenstalling, ja die is er niet, oh ok. En prullebakken heb je die ook, nee sorry die zijn er ook niet, maar soms is de wachtrij voor de draaipoortjes een half uur, waar laat ik dan het pakje drinken van mijn kind, ja dat is niet ons probleem zegt wildlands, dat is het probleem van de gemeente. Raar… ooit verkeerde de dierentuin in financiele nood en stond het bij de gemeente te bedelen om geld, dat hebben ze toendertijd ook gekregen… en dan nu zo doen tegen de gemeente, het siert je niet Wildlands.

  Na het lezen van dit verslag vond ik het niet fair om na 1 keer een azijnzeikerige mening te hebben, dus besloot ik afgelopen week om het park nog maar eens met een bezoek te vereren.

  het was dus zonnig, het park was nu 2 maand open, de wachtrij voor de ingang is een drama, rijendik stonden er mensen. het kale plein na de ingang was nu minder kaal, het stond vol met volk. het was megadruk. er zijn wat aanpassingen gedaan in het park, sommige eettentjes zijn verplaatst omdat het de doorstroom stagneerde, jammer dat alles en iedereen dezelfde route volgt. de vissen waren niet bereikbaar, blijkbaar was dat nog niet klaar. De meeste mensen liepen met hun telefoon om te kijken op de app hoe een leeuw eruit ziet. De mensen verdrongen elkaar bij de giraffes, menig struik werd vertrapt, mensen wilden helemaal vooraan staan en de giraffes aanraken, het wachten is op het moment tot er iemand naar beneden lazert bij de dieren… daar kun je op wachten. Nog meer klachten? zeker, te weinig bankjes om te zitten.
  Voor kinderen is het een mooi park, maar ook levensgevaarlijk, kinderen klimmen op rotsen waar dat niet mag en rennen door net aangelegde perkjes.
  conclussie, wil je 30 euro uitgeven aan een park met dieren, ga vooral je gang. ik heb genoten gisteren, nee niet van de dieren, daar was het veel te druk voor maar wel van de mensen, mensenkijken is een mooie hobby en zeker mensen die de 40 zijn gepasseerd en een legging dragen.
  Daar wordt ik zo opgewonden van.

Reacties Gesloten