Etymologische schatkist

Ik ben gewoon dol op het opsporen van de herkomst van talen en woorden. Etymologie is voor mij een schatkist.

“Het is rock-‘n-rollen maar waarom, tja…”, zegt ze op LinkedIn.

Ik kan de verleiding niet weerstaan. Nu moet ik het ook weten!

Rock-‘n-rollen komt uit de marine, meer dan 300 jaar geleden. Het schip schudt (wanneer het voorsteven op het water klapt) en rolt (van links naar rechts en terug) en dat werd rocking and rolling genoemd. Op z’n Engels dus.

Begin 1900 gaf de Afro-Amerikaanse gemeenschap de naam “rock and roll” aan sommige spirituele muziek die ze maakten. Swingende muziek, die in de jaren 40, de jaren van wereldoorlog II, overging in het populaire rythm and blues. Maar het was toen nog steeds een term die enkel in de zwarte gemeenschap gebruikt werd.

Pas toen Elvis Presley en zijn blanke tijdsgenoten in aanraking kwamen met rythm and blues en er hun eigen draai aan gaven -ze gooiden country and western in de mix!- , raakte de term “rock and roll” wereldwijd bekend als een muziekgenre.

In de Engelse woordenboeken wordt “rock and roll” gebruikt maar “rock ‘n’ roll” vinden ze ook prima. Valt het op dat er twee enkele quotes staan? Dat klopt! Dat is de officiĆ«le schrijfwijze van een klankafkorting in het Engels. Waarom wij dan officieel “rock-‘n-roll” gebruiken, dat is mij ook een mysterie.

Een mysterie dat kriebelt, dat zeg ik eerlijk! Iemand stelde voor dit woord op te nemen in de Dikke van Dale. En terecht! Maar iemand anders besliste over de schrijfwijze. Waarom zo en niet “rocknroll” of “rock en roll” bijvoorbeeld?

Dat is toch boeiend om te weten!

Tenminste…..voor mij wel. Ik onthoud een naam en telefoonnummer nog geen 24 uur maar over 10 jaar kan ik je nog steeds deze uitleg geven. Zo werkt mijn gekke brein. šŸ˜‰

Zijn er woorden waar jij altijd al van hebt willen weten waar ze vandaan komen? Reageer alsjeblieft want ik ben zoooooo nieuwsgierig wat ik voor je op kan duiken aan informatie.

ACVG

Hallo lezer die mij volgde naar het einde van deze blogpost! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Je kan hier slechts 30 dagen reageren. Daarna nog vragen of opmerkingen? Klik op Contact!
ACVG

Latest posts by ACVG (see all)