Generatiekloof

Ik moest zo lachen!

Maar eigenlijk was het ook een moment van geschrokken inzicht. Zoals de nar al zong: “I didn’t see that the joke was on me“. Aan het einde van een kort gesprek voelde ik mezelf met beide voeten stevig….aan de andere kant van de generatiekloof staan.

Het begon met een tweet van Wilma…

vlogs01

In regel vermijd ik op Twitter mensen die veel jonger zijn dan ik. De meeste mensen van mijn leeftijd hebben al een leven achter de rug, het nodige meegemaakt en hun meningen neigen genuanceerder te zijn dan die van de gemiddelde 20-jarige. Wilma (22) is één van de uitzonderingen. Ze is genuanceerd, wijs voor haar leeftijd en geïnteresseerd in de wereld zonder de yolo-attittude.

Ik moest zo lachen om haar tweet vanwege het Engels. In mijn hoofd hoorde ik de stem van een over het paard getilde manager die met een aardappel in het gevreet deze zin uitspreekt. Je kent ze wel: ze weten niks, kunnen niks, maar zijn onwijs goed in het blaten van Engels jargon dat zo leeg is als een luchtbel.

Youtubers die engagen met hun community. In gewoon Nederlands: vloggers die kletsen met hun volgers.

Wilma vliegt er niet in. Te slim? Of zo erg een kind van haar generatie dat ze niet ziet wat ‘mijn’ grap is?

Misschien vertelt ze het me wel na deze blogpost! Spannend.

Wilma geeft een ander antwoord dan verwacht waardoor de conversatie anders gaat dan verwacht. Wilma is MSc student New Media aan de Universiteit van Twente en ze doet onderzoek naar de invloed van Youtubers op tieners. Wilma beweegt zich in een heel andere wereld dan ik.

Ze doen meer dan kletsen, vertelt Wilma, “En als volgers zichzelf koosnaampjes geven als ‘bros’ (pewdiepie) dan is dat zeker een community.”

Ik begrijp het niet meer. Blijkbaar is onze definitie van een gemeenschap hetzelfde maar hoe dat ingevuld wordt is heel anders. Vloggers doen meer dan kletsen met hun volgers? Zoals wat? Elkaar ophitsen en oproepen om herrie te schoppen? Handtekeningen uitdelen aan tienermeisjes die 2 jaar eerder nog dweepten met K3? Waar is de gemeenschap in dit?

Nee, zegt Wilma, voor heel wat tieners is Youtube een levensstijl geworden. Tot een jaar of 16/17 volgen ze Youtubers die algemeen bekend zijn zoals Enzo Knol en daarna kijken ze gerichter. Zo gaan meisjes vaker rondhangen op zwangerschapsvlogs terwijl jongens naar muziekvloggers trekken.

Op dat moment had ik een OMG-gevoel en lichte verbijstering maakte zich van mij baas. Ik voelde mezelf oud worden. Ik voelde de wind van de generatiekloof door mijn klompen waaien!

Ik ben van de wereld van het fanclubblad met gave posters dat maandelijks in de brievenbus viel, en later van wereldwijde fandoms en forums. De wereld van vloggers is voor mij vreemd. En erger nog -een absoluut signaal dat je de generatiekloof overgestoken bent!- die wereld boeit me totaal niet!

Je bent 2 keer in je leven opvallend onderdeel van een generatie aan deze of gene kant van de generatiekloof. Tijdens je puberjaren en na je veertigste. Daartussen loop je nog heen en weer over de brug.

Na je 60ste ben je meestal het zicht op de kloof totaal kwijt omdat je ogen hard achteruit gaan. 😉

Wilma drukte mij subtiel en onbewust met mijn neus op het feit dat ik nu definitief aan de andere kant van de generatiekloof sta. Zij, en jonge mensen zoals zij, zullen mijn begeleiding -voorlopig nog zonder rollator!- over de brug moeten worden. Ik zal er zelden nog alleen overheen lopen.

Ik doe mijn best zo lang mogelijk aan de kloof te blijven staan en te luisteren naar de echo’s van de overkant. Beloofd, Wilma. 🙂

generatiekloof02

 

 

ACVG

Hallo lezer die mij volgde naar het einde van deze blogpost! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Je kan hier slechts 30 dagen reageren. Daarna nog vragen of opmerkingen? Klik op Contact!
ACVG

Latest posts by ACVG (see all)