Het fenomeen hosselen

Met enig sarcasme en afkeer -meen ik uit haar retweet te lezen- tweet iemand op Twitter dit artikel over hosselen. Een nieuw fenomeen? Nee, een fenomeen zo oud als de mensheid maar met een nieuwe hippe naam.

“Gezellig je leven bij elkaar bedelen.”

“Ik weet niet of we dit moeten willen.”

versus

“Minder banen, minder fin. zekerheid. Reden tot klagen of juist om schouders eronder te zetten?”

“Hosselen is je sociale en emotionele kapitaal omzetten in een geldkraantje.”

Hosselen, naar het nieuwe boek van Jeanine Schreurs, is geen vaste baan meer hebben maar de kost verdienen met verschillende activiteiten waar je plezier in hebt én die genoeg opleveren om in je levensonderhoud te voorzien.

Hosselen is eigenlijk iets wat heel veel mensen al op kleine schaal doen. Verkopen via Marktplaats, klussen in de buurt, korte uitzendbaantjes, een vriendin coachen, een kamer verhuren via BNB. Volgens de wet ben je geen ondernemer omdat zij er geen naam op kunnen plakken maar hosselaars zijn wel degelijk zakenmensen. Ze doen het alleen op een andere schaal.

Wat is de negatieve bijklank dan? Waarom wordt dit gezien als bedelen? Kunnen we dan zo moeilijk dat keurslijf van 9-tot-5 loslaten, die gedachte van een vaste baan voor de rest van je leven? Laten we eerlijk zijn, dat is een illusie die sommige mensen met alle macht in stand willen houden maar die hard op weg is naar de afgrond. Die tijden zijn voorbij!

Hosselen. Ik doe het ook. Ik schrijf, redigeer, adviseer én verkoop handwerk. Hiervoor was ik massagetherapeute (gediplomeerd) én parttime postbezorger. Wil ik liever een vast inkomen waarmee ik twee auto’s op de oprit van mijn 4 ton dure huis kan zetten? Zeker wel. Maar ik zou blijven hosselen want daar word ik blij van.

Nieuwsgierig? Lees de preview van “Ga hosselen – Geld verdienen door ondernemend te leven“.

Meteen bestellen? Dat kan bij Uitgeverij Haystack.

ACVG

Hallo lezer die mij volgde naar het einde van deze blogpost! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Je kan hier slechts 30 dagen reageren. Daarna nog vragen of opmerkingen? Klik op Contact!
ACVG

Latest posts by ACVG (see all)