IJslandse namen

IJsland doet mee aan het EK 2016 en de sons rollen over het televisiescherm. Tenminste, zo lees ik via de tweets over het EK. Of er alleen maar sons zijn in IJsland! Zijn ze broers van elkaar of zo!

Nee, natuurlijk niet. Ik herinner me vaag van taalles vroeger dat -son een achtervoegsel is dat een Scandinavische jongen wel eens krijgt zoals een Amerikaanse jongen “junior” aan zijn naam toegevoegd krijgt. Papa is zo trots!

Maar dat verklaart natuurlijk niet alle sons in het IJslandse team. Daar wil ik het fijne van weten en Wikipedia helpt.

IJslanders kennen geen familienamen. Tenminste, niet zoals wij die nu hebben.

De naammythe van Napoleon. Waar komen onze familienamen echt vandaan.

Meestal krijgen de kinderen de voornaam van hun vader als achternaam met het IJslandse achtervoegsel “zoon van”, son, of “dochter van”, dottir. Er is geen meneer Rutte of mevrouw Janssen op IJsland te vinden omdat ze geen familienaam* hebben. IJslanders spreken elkaar gewoon met de voornaam aan, van minister tot lokale visboer. Geen dikdoenerij die 300 jaar familienaam met zich meebrengt want elk kind begint in naam vers als kind van een vader.

*Met enkele uitzonderingen vanwege een wet die tijdelijk van kracht was bijna 100 jaar geleden.

Voorbeeld?

Mijn vader heet Karel Van Ginneken. Mijn voornaam is Anja. In IJsland zou ik niet Anja Van Ginneken heten maar Anja Kareldottir, Anja Karel’s dochter. Geen mevrouw Van Ginneken maar gewoon Anja. Punt.

Mijn moeder? Maria Achillesdottir. Haar dochter? Peggy Kareldottir. En haar zoon en kleinzoon van mijn moeder? Kristof Peterson.
Mijn schoonbroer? Martin Albertson. Zijn dochter? Anika Martindottir. En als Anika zonen of dochters krijgt, krijgen die waarschijnlijk (er zijn uitzonderingen) de voornaam van hun vader als ‘achternaam’.

Zijn er op IJsland dan geen beleefde mensen? Heel veel zelfs maar je hoort het alleen als er over God en de president gepraat wordt. Iedereen is “jij” en alleen die twee zijn “u” in IJsland.

Hoe mooi is dat!

Ik hartje IJsland!

ACVG

Hallo lezer die mij volgde naar het einde van deze blogpost! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Je kan hier slechts 30 dagen reageren. Daarna nog vragen of opmerkingen? Klik op Contact!
ACVG

Latest posts by ACVG (see all)