Ik ben niet asociaal!

Fragment uit het huiveringwekkende boek “De Cirkel” van Dave Eggers. Als je maar 1 boek per jaar leest én veel bezig bent met social media, laat dit dan het boek zijn voor jou.

Ik heb de Engelse versie gelezen. Dit is daar een door mij vertaald fragment uit. Mogelijk wijkt mijn vertaling af van de Nederlandse versie. Daarvoor mijn excuses.

Gesprek tussen Mae en haar ex-vriend Mercer

“Er zijn 1000 manieren waarop het beter is en ik kan ze allemaal opnoemen. Maar ik kan er niks aan doen als jij niet sociaal bent. Ik bedoel, jouw sociale behoeften zijn zo minimaal—–”

“Het is niet dat ik niet sociaal ben. Ik ben sociaal genoeg. Maar de tools die jullie fabriceren creëren precies die onnatuurlijke, extreme behoeftes. Niemand heeft het niveau van sociaal contact nodig dat jij verschaft. Het bewijst niks. Het is geen koesteren. Het is als fast food. Weet je hoe dat gemaakt wordt? Ze gebruiken wetenschap om precies te bepalen hoeveel zout en vet ze erin moeten stoppen om jou aan het eten te houden. Je hebt geen honger, je hebt geen voedsel nodig, maar je blijft die lege calorieën eten. Dat is wat jij opdringt. Precies hetzelfde. Eindeloze, lege calorieën maar dan de digitale, sociale variant. En je kalibreert het zodat het net zo verslavend is.”

“Oh, Jezus!”

“Weet je nog dat je een zak chips helemaal leeg at en jezelf toen haatte? Je weet dat je niks goeds gedaan hebt voor jezelf. Je krijgt hetzelfde gevoel -en dat weet jij!- na een digitale vreetpartij. Je voelt je leeg en hol en kleiner geworden.”

Ik voel me nooit kleiner geworden, dacht  Mae.

[..]

“En het beperkt mijn mogelijkheden om met jou te praten.” Hij praatte nog steeds. “Ik bedoel, ik kan je niet eens een e-mail sturen want je stuurt het meteen door naar iemand anders. Ik kan je geen foto sturen want je zet die op je eigen profiel. En tegelijk scant jouw bedrijf al onze berichten op zoek naar informatie die ze kunnen omzetten in geld. Vind je niet dat dat waanzin is?”

 

SPOILER ALERT!!!

 

Mercer wordt uiteindelijk ‘vermoord’ door de krankzinnige massa van social media die niet eens in de gaten heeft wat voor hel ze creëert. Die niet beseft dat zelfmoord een uitweg kan zijn uit die hel. En Mae….Mae vindt dat het zijn eigen schuld is. Dan had hij maar sociaal moeten zijn.

 

Huil voor de wereld

 

ACVG

Hallo lezer die mij volgde naar het einde van deze blogpost! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Je kan hier slechts 30 dagen reageren. Daarna nog vragen of opmerkingen? Klik op Contact!
ACVG

Latest posts by ACVG (see all)