Instagram: 24 uur later

De afgelopen 24 uur -exclusief de nacht- waren gewijd aan mijn eerste stapjes in Instagramland. Ik heb met de hulp van vrienden én Google immens veel geleerd in die korte tijd over wat Instagram is, wat het kan en wat het niet kan.

Instagram is een app

Punt. Via instagram.com kan je inloggen, rondkijken en je profiel aanpassen. Verder zijn de mogelijkheden erg beperkt. Dit gooit meteen roet in het eten van het plan dat ik gisteren op tafel legde: de citaten van mijn Facebookcommunity overzetten naar Instagram. Deze staan helaas op de pc en kunnen niet naar Instagram geüpload worden. Instagram zegt zelf dat ze georiënteerd zijn op IOS en Android en dat de rest (Windows en Mac) nu geen prioriteit van enige betekenis krijgt.

Workaround: Inmiddels weet ik dat er een manier is om daar omheen te komen. Dropbox biedt de mogelijkheid een foto vanuit de Dropboxapp rechtstreeks te uploaden naar Instagram. Dus: de foto’s die op je pc staan zet je via dropbox.com in de cloud en vanuit de app zet je ze weer in Instagram. Computertotaal vertelt je hoe dat precies in zijn werk gaat in “Foto’s van je digitale camera op Instagram zetten“.

Instagram is een simplistische app

Als je Facebookapps -ik gebruik Swipe op mijn Android mobiel- en Twitterapps gewend bent, ben je gewend aan heel wat opties en mogelijkheden. Die heeft Instagram niet. Je kan gelukkig meldingen in- en uitschakelen en een account privé maken maar daarna houdt het zowat op. Dit maakt dat de interface van de app in eerste instantie verwarrend simpel is. Wil je met Instagram gaan werken met al flink wat socialmedia-ervaring achter de kiezen, dan moet je leren loslaten. Een simplistische app vraagt om een simplistische denkwijze.

Instagramfoto’s kan je niet downloaden

Tenminste, dat willen ze je graag laten geloven. Samen met de optie om je account privé te maken zoals op Twitter is dit één van de charmes van Instagram. De foto’s van je kleuters worden niet met een eenvoudige klik gedownload en gebruikt door verdachte sujets. Maar dat klopt niet: Instagramfoto’s kan je niet downloaden….met 1 klik vanuit de app. Er zijn echter legio manieren om het via een kleine omweg toch te doen. Foto’s kan je makkelijk downloaden als je A. inlogt op instagram.com, B. één van de derde-partij-websites gebruikt en C. één van de derde-partij-apps gebruikt. Wikihow legt je precies uit hoe het werkt in “Een foto van Instagram opslaan“.

Instagramfoto’s moet vierkant zijn

Hier liep ik tegenaan bij de 2de foto, van onze Poei, waarop geen Poei stond. Ow, Instagram maakt er automatisch een vierkant van? Bummer! Echter Google lacht met mijn onnozele aanname. In 2015 paste Instagram haar app aan en foto’s kunnen sindsdien ook een ander formaat hebben dan vierkant. Je moet als newbie gewoon weten welk icoontje je moet klikken. RTLNieuws vertelt het in “Je Instagram-foto hoeft niet langer vierkant te zijn“.

En toch, het heeft wel wat, dat oude polaroid-formaat. Vierkante foto’s dwingen een fotograaf anders te kijken naar een onderwerp. Soms is gebruiksvriendelijker niet altijd mooier of beter.

Meer meer meer

Ik zal in de loop van de komende dagen vast nog meer leren. Zo heb ik mijn profieltekst al 5 keer aangepast, weet ik nu over hashtags en hoe ze vooral niet te gebruiken en probeer ik een balans te vinden dus zakelijk en privé. Mijn oorspronkelijke doel heb ik aangepast. Je zal op mijn Instagramaccount “Tekstbureauvanginneken” foto’s vinden van mijn activiteiten als tekstschrijver en redacteur, foto’s van mijn assistente Poei onder de hashtag #poeispam en foto’s gemaakt met de recent aangeschafte Canon Eos 450D waarmee ik dan ook meteen een oude hobby nieuw leven inblaas.

Instagram 24 uur later ? Ik begin er plezier in te krijgen!

ACVG

Hallo lezer die mij volgde naar het einde van deze blogpost! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Je kan hier slechts 30 dagen reageren. Daarna nog vragen of opmerkingen? Klik op Contact!
ACVG

Latest posts by ACVG (see all)