Keukenprinses

Ee zegt het niet vaak: mijn keukenprinses.

Ik ben een luie kok. Dat geef ik toe. Ik hou niet van één gerecht koken met 30 ingrediënten. Ik denk altijd: als die groente of dat stukje vlees of die pieper zoveel extra smaakjes nodig heeft om lekker te zijn, moet je eens gaan nadenken of je groente, vlees of pieper wel zo goed is om mee te beginnen.

Maar wie ben ik! Ik heb als kind niet leren koken. Daar deed mijn moeder niet aan. Bovendien was ik, en ik citeer: een “lastige eter”. He bah, lastig kind!

Hoogsensitieve kinderen die met darmproblemen geboren zijn, zijn vaak “lastige eters” voor ouders van eenvoudige afkomst die meer bezig zijn met overleven dan zorgen voor. En we spreken hier de jaren 70. De doorbraken wat betreft voeding en kinderen moesten nog komen. Ook medici hielpen mijn ouders niet omdat ze het zelf nog niet begrepen.

Ik was wel een pienter kind, slim genoeg om te leren door imiteren. Dus toen ik als volwassene uit huis ging, kon ik best wel een eenvoudig maaltje op tafel zetten. In de daaropvolgende jaren pikte ik her en der iets op maar een keukenprinses? Nee, dat was ik niet.

Was. Verleden tijd.

Toen ik Ee leerde kennen, kreeg ik ook meteen een boost van motivatie om nieuwe dingen te proberen in de keuken. Ik maak Vlaams stoofvlees zonder het recept van mijn moeder. Asjeblieft, dankjewel.

Afgelopen zondag heb ik voor het eerst varkenshaasjes klaargemaakt in de oven. Voorheen gingen ze de pan in. My old ways: alles in de pan.

De varkenshaasjes uit de oven, naar een eenvoudig recept gevonden op Allrecipes Nederland, waren ver-ruk-ke-lijk! Veel smaak zonder tonnen zout, en botermals, smeltend op de tong. Dit recept gaat in mijn eigen kookschrift! Via de link hierboven vin dje het originele recept. Hieronder mijn versie. 🙂

Eenvoudig varkenshaasje uit de oven

700 gram varkenshaasjes (ongeveer)
2 uien (middel formaat)
4 teentjes knoflook
peper en zout

Snij de teentjes knoflook en de uien in zo klein mogelijke stukjes. Huilen mag.
Doe wat braadboter (met olijfolie) of gewone olijfolie (classic of traditioneel want met extra vierge kan je niet bakken) in een pan en bak de uitjes en knoflook tot ze zoet beginnen te ruiken.
Doe wat zout en peper (bescheiden hoeveelheid!) over beide zijden van de varkenshaasjes.
Leg de varkenshaasjes in de pan (Ja, dat mag OP de uitjes en knoflook) en bak ze tot ze aan onder- en bovenkant een gezond bruin kleurtje krijgen.
Leg de varkenshaasjes hierna op een bord om af te koelen. Maak je niet druk als de zijkant (en binnenkant) nog rauw is.

Zet nu de oven aan op 200 graden. (Ik heb een hete-lucht-oven.)
Neem een ovenschaal, doe daar een vers laagje braadboter in, en schep ongeveer de helft van de gebakken uitjes en knoflook uit de pan in de ovenschaal.
Controleer de oventemperatuur. 200 graden? Volgende stap!

Is de oven 200 graden, leg dan de varkenshaasjes in de ovenschaal en schuif het geheel in de oven.
Zet de kookwekker of timer op 15 minuten. Na 15 minuten: oven open en snij aan de dikke kant van 1 varkenshaasje tot de helft in het vlees. Varkenshaasjes mogen nog rosé zijn. Als je daarvan houdt, is het klaar. Hou je daar niet van, laat dan de varkenshaasjes nog 4 tot 8 minuten langer in de oven.

Mijn varkenshaasjes waren best dik. Toen ik ze opensneed waren ze nog ‘vleesrood’. Ik heb ze uiteindelijk nog 6 minuten langer in de oven gelaten. Toen waren ze ‘doorbakken’ maar nog steeds super mals en sappig.

Succes verzekerd!

ACVG

Hallo lezer die mij volgde naar het einde van deze blogpost! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Je kan hier slechts 30 dagen reageren. Daarna nog vragen of opmerkingen? Klik op Contact!
ACVG

Latest posts by ACVG (see all)

één reactie

  1. Avatar
    9 maart 2016

    Klinkt heel erg lekker! Dank voor het delen 😉

Reacties Gesloten