Kritiek verandert meningen

kritiek

“INTJ’s nemen kritiek niet persoonlijk. Ze staan open om hun opinie te veranderen.”

Wij zijn ook maar mensen. Wij willen ook geen kritiek horen. Maar we zien kritiek niet als een persoonlijk aanval die compleet genegeerd moet worden of op felle wijze bestreden. We denken er wel objectief over na. En als we jouw kennis en ervaring erkennen, dan zal jouw kritiek een verandering teweeg brengen. We veranderen zelfs onze mening over onszelf als de kritiek terecht is.

Bianca zei tegen mij: “Jemig, kijk even naar je eigen reacties. Je bent altijd zo negatief. Wat iemand ook zegt, je weet er altijd wel een negatieve draai aan te geven.”

En dat kwam binnen! Want ik respecteerde (nog steeds, trouwens) Bianca en haar inzichten. Ik keek naar mezelf en schrok. Ze had gelijk. Ik nam me voor niet meer zo te zijn.

Elke keer als ik een negatieve reactie wil geven, denk ik na en vraag mezelf: waarom? Meestal heb ik daar geen goed antwoord op en reageer niet. Het maakt mijn leven een stuk rustiger.

Neemt niet weg dat ook INTJ’s geen constante kritiek aanvaarden. Negatieve, persoonlijke aanvallen van mensen die totaal niet weten waar ze over praten worden zo snel genegeerd dat de kritiek in een lege ruimte valt. En je bent voorgoed en eeuwig en altijd uit gratie.

Er zit echter ook een negatieve kant aan deze mooie eigenschap. INTJ’s vergeten te gemakkelijk dat niet de hele wereld zo makkelijk omgaat met kritiek. Wij durven zeer gefundeerde en doordachte kritiek geven op ongezouten manier. Menig ontvanger stikt er bijna in omdat onze kritiek vaak een stormram in de verborgen zere plek is. Dat was niet onze intentie maar soit, het is gebeurd.

INTJ’s, je zal ze maar kennen. šŸ˜‰

 

 

ACVG

Hallo lezer die mij volgde naar het einde van deze blogpost! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Je kan hier slechts 30 dagen reageren. Daarna nog vragen of opmerkingen? Klik op Contact!
ACVG

Latest posts by ACVG (see all)