Krullen onder vuur

Beauty vloggers.

Ik heb er niks mee. Lees zelden iets over beauty vloggers, kijk nooit naar hun video’s.

Maar ik kwam langs het verhaal van de Noorse beauty vlogger Gilan Sharafani en schrok behoorlijk.

Ze draagt haar haar in dikke geblondeerde krullen en haar volgers wilden weten hoe ze dat doet. Ze maakte een video en noemde het “hitteloze krullen”. Daarvoor werd ze vrijwel meteen aan de schandpaal genageld.

Onze gekleurde medemens wees haar meteen op het feit dat dit “bantu knots” heet en dat Afrikaanse vrouwen deze techniek al eeuwen gebruiken. Daarmee had de kous af moeten zijn. Weer wat bijgeleerd. Maar de commentaren gingen verder en werden grimmiger. Gilan werd beschuldigd van fraude en het stelen van cultuur.

“Jullie zijn allemaal zo geweldig in het stelen van onze cultuur, het toepassen op jullie blonde haar, het een andere naam geven en dan zeggen dat jullie het uitgevonden hebben.”

Eh, pardon?

Gilan liet zien hoe ze haar krullen maakt. Ze heeft nooit gezegd dat ze dit uitgevonden heeft en ze wist gewoon niet dat deze haarstijl al een naam had. Ze verontschuldigde zich en paste de titel van haar video meteen aan maar dat bleek niet genoeg.

De discussie begon uit de hand te lopen. Plotseling werd haar een gebrek aan educatie verweten en slechte onderzoekstechnieken.

Daar schrok ik van.

Een gebrek aan educatie? We hebben het over een jonge vrouw uit Noorwegen -één land in Noord-Europa- die verweten wordt dat ze niets weet van Afrikaanse -een enorm continent- cultuur -met duizenden culturen. Je mag de wereld dan als je dorp beschouwen maar je kan niet verwachten dat iedereen alles weet over alle culturen in de wereld. Welke tint je huidskleur ook heeft, dan kan niemand.

Slechte onderzoekstechnieken? Je kan en zal pas iets onderzoeken als er een vraag gesteld is of twijfel gerezen is. Moet je dan elke gedachte die je denkt, elk idee dat je hebt, elk woord dat je spreekt eerst gaan googelen, zoals menige reactie voorstelt? Als de eerste reactie geweest was: “Wist je dat deze techniek al een naam heeft? Misschien kan je de titel aanpassen,” dan had ze vast haar webbrowser geopend en dat opgezocht. Maar nee, het is makkelijker verwijten en schelden dat iemand geen kennis heeft dan de ander te helpen kennis vergaren.

Het maak me ook bang omdat ik me afvraag waar de grens ligt. Ik heb krullen van mezelf. Ik verf ze bruinrood omdat ik grijs ben én die kleur staat me. Mij is wel vaker gevraagd of ik half Marokkaans of Arabisch ben. (Het antwoord is nee, trouwens) Daar maak ik me totaal niet druk om. Maar ik ben bang voor die verschuivende grens. Mag ik straks geen krullen meer hebben omdat ‘die bij Afrikaanse cultuur horen en daar moeten blanken vanaf blijven’? Moet ik straks met een geschoren hoofd rondlopen?

Nu weet ik wel dat het zover niet zal komen. Ik heb meer gezonde angst voor een pvv’er dan voor een donkere medemens. Op geen enkel vlak heb ik problemen met mensen die meer melanine in hun huid hebben -daar komt het op neer- dan ik. Ja, (donker)gekleurde mensen hebben in het (niet zo verre) verleden vreselijk geleden. Ja, racisme moet met wortel en al uitgeroeid worden. Maar kunnen we dat doen zonder elkaar voor idioot uit te maken omdat we niet de volledige kennis van elke etniciteit in ons kunnen dragen? Leer van de fouten die gemaakt zijn en heb respect voor elkaar.

ACVG

Hallo lezer die mij volgde naar het einde van deze blogpost! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Je kan hier slechts 30 dagen reageren. Daarna nog vragen of opmerkingen? Klik op Contact!
ACVG

Latest posts by ACVG (see all)