Mochila Wayuu tas

Mochila-tapijthakenMijn hobby is haken.

Wanneer je als kleuter een hobby leert op de knie van je oma, ben je op 45ste wel toe aan verandering.

*schudt hoofd* NOT!

Ik blijf haken leuk vinden. Ik ben wel altijd nieuwsgierig naar een nieuwe techniek. En nu heb ik me nu op tapestry haken of  tapijthaken gestort.

In een notendop: in plaats van te weven, haak je. De gekleurde draden lopen allemaal met het haakwerk mee waardoor je een stevig eindresultaat krijgt dat niet de dikte van 1 draad (normaal haakwerk) heeft maar van 4 tot 6 draden.

Een variant van deze techniek werd in 2014 erg populair door de ‘ontdekking’ van het Zuid-Amerikaanse mochila Wayuu haakwerk.

Op zoek naar meer tips en een heldere uitleg over Mochila Wayuu tassen? Surf naar Mochila Wayuu tas: deel 2!

Ik liep al een tijdje met het idee om aan zo’n mochila Wayuu tas te beginnen. Hoewel er heel veel patronen te vinden zijn, wordt weinig informatie over de techniek van de bodem gedeeld. Ik verzandde in hoeveel er gemeerderd moest worden, hoe ik het patroon moest lezen en hoeveel haakgaren ik nodig had.

Gouden haakregel: een haakproject waar je in strandt moet je laten liggen tot een volgend moment.

En dat volgende moment was afgelopen zaterdag. Na lang broeden had ik een patroon gekozen en geprint, wol uit mijn collectie restjes bij elkaar gezocht en alle technieken uitgeplozen.

“Tassen haken: mochilatechniek”, 10 unieke patronen met uitleg en tips, nu te koop als boek en e-boek. Surf naar mochilatechniek.nl en bestel jouw exemplaar!

Ik rekende, ik tekende, ik schreef nummers op. Maar de eerste poging was meteen een oeps, foutje, bedankt. Ik had 7 in plaats van 8 punten en het meerderen trok het hele patroon scheef. Via Facebook kreeg ik hulp en zag ik het licht: basisschool rekenen. 5-2=3 en toch staat er 4 in het patroon. De meerdering zit in het patroon verwerkt! Ik zag het eerst niet. Het is echt een kwestie van opletten en tellen voor je aan het patroon begint. Zo meerdere ik in (zie patroonkleuren) de zwarte rand terwijl de meerdering in de lichtgrijze piramide zit. Kijk maar naar het patroon. Als je een piramide van 5 blokjes hebt en je neemt links en rechts 1 blokje weg, hoeveel blokjes hou je dan over? Nou, 3 blokjes. Maar de lichtgrijze piramide heeft 4 blokjes. Precies! Daar zit de meerdering.

En dit is het resultaat tot nu toe: een bodem die bijna klaar is en een Anja die heel veel plezier vindt in het haken en weven met 4 draden tegelijk.

Mochila-tashakenmochila-tashaken02

[Klik voor vergroten]

Bovenstaand artikel is mijn eerste poging tot het maken van een mochila Wayuu look-a-like. 

Sinds die dag heb ik ontzettend veel bijgeleerd zoals je kan lezen in "Mochila Wayuu tas: deel 2"!

Ik maak zelf patronen die je kan vinden in "Mochila Wayuu: gratis patronen".

Nu, een jaar later, ben ik een eigen Facebookgroep gestart: Tassen haken: Mochilatechniek. Hierin vind je in begrijpelijke taal alles uitgelegd van de techniek, met diverse tips en trucs die je elders niet krijgt.

 

ACVG

Hallo lezer die mij volgde naar het einde van deze blogpost! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Je kan hier slechts 30 dagen reageren. Daarna nog vragen of opmerkingen? Klik op Contact!
ACVG

Latest posts by ACVG (see all)