Ondernemende persoonlijkheid

Ik knik terwijl ik lees. Yep, klopt helemaal. Jouw persoonlijkheid bepaalt hoe jij je bedrijf runt, van zzp’er tot multinational.

Schrijfster van de blogpost “Your Personality Affects How You Run Your Business” Rosanna vertelt dat ze zich regelmatig afvraagt hoe mensen het voor elkaar krijgen hun werk te doen als ze zich zus of zo gedragen.

Daar heb ik dus nooit last van. Iedereen heeft zijn/haar manier en het resultaat telt, niet de methode -tot op zekere hoogte. Wat ik me dan wel vaker afvraag is: “Hoe krijgen ze met hun manier van werken überhaupt werk te pakken?” Als het hun lukt en mij niet, dan ligt het aan mij, toch?

Rosanna  wijst naar de Myers-Briggs test om er achter te komen wat de drijfveer is achter doen wat jij doet. Dus ik zoek en vind een gratis online Myers-Briggs test: Gratis Persoonlijkheidstest.

Ik ben een ISTJ, zo vertelt de test me na nog geen 10 minuten. Ik vind zelf dat ik me in mooi gezelschap bevind: Sting, Angela Merkel, Denzel Washington, Anthony Hopkins, Condoleezza Rice en de fictieve Dana Scully en Jason Bourne. Zet mij maar aan een tafeltje met deze mensen. Ik amuseer me kostelijk.

Hier vind je een goede Nederlandstalige uitleg over MBTI – Myers-Briggs Type Indicator.

Hoe doe ik dan zaken? Hoe beïnvloedt ISTJ mijn bedrijf dan?

[Ik heb de vrijheid genomen de geschreven tekst van de MBTI in te korten en toe te spitsen op werksituaties.]

Jouw persoonlijkheidstype is ISTJ – A

Extravert 0% <-> Introvert 100%

Intuïtief (iNtuition) 47% <-> Realistisch (Sensing) 53%

Op logica gericht (Thinking) 63% <-> Op principes gericht (Feeling) 37%

Plannend (Judging) 61% <-> Zoekend (Perceiving) 39%

Assertief 78% <-> Voorzichtig  22%

“Kenmerkende karakteristieken van ISTJ zijn integriteit, praktische logica en onvermoeibare toewijding. Ze houden ervan de verantwoordelijkheid voor hun acties te nemen en zijn trots op wat ze doen. Wanneer ze naar een doel toewerken, zetten ISTJ’s zich volledig in om iedere relevante taak met precisie en geduld af te ronden.

Wanneer ISTJ’s zeggen dat ze iets gaan doen, dan doen ze het ook, koste wat het kost, en ze raken verbijsterd van mensen die hun beloften niet nakomen. De snelste manier om het respect van een ISTJ te verliezen is door luiheid en oneerlijkheid te combineren.

ISTJ’s hebben een scherpe, op feiten gebaseerde geest. Voor ISTJ’s is eerlijkheid veel belangrijker dan emotionele overwegingen, en hun botte aanpak geeft anderen de verkeerde indruk dat ISTJ’s kil, of zelfs onmenselijk zijn.”

Als het hun lukt en mij niet, dan ligt het aan mij, toch?

Wat zijn de ISTJ valkuilen waardoor zij het voor elkaar krijgen en ik niet?

Wel, we leven in een wereld waar vlotte babbels en uitzinnige beloftes het enige succes zijn van menig ondernemer. Wie zoals ik graag nadenkt over dingen en realistische doelen nastreeft, valt buiten de boot. Wie niet goed zijn mondje kan roeren, staat aan de zijlijn. Ik lul je onder de tafel……met mijn pen. Weinig sexappeal in die slogan!

Netwerkbijeenkomsten, open coffee clubs, gezellig, leuk, ondernemend! Eh, nee, niet echt. Ik prik te snel door de poeha heen en zie in de details de echte persoon die voor me staat en meestal is dat een teleurstelling. Als je goed bent in wat je doet, hoef je jezelf niet te verkleden in iets dat je niet bent. Waarom die illusies spinnen op netwerkbijeenkomsten? Maar ik loop er volgens de experts wel belangrijke contacten en dus werk door mis. Oeps.

ISTJ’s lijken botte, kille mensen. Ouch, dat doet zeer. Maar het klopt wel. Een beetje. Ik heb over de jaren geleerd dat diplomatie meer bereikt dan feiten op tafel leggen.
“Nee, vrouwke, dat kind van je heeft verloren omdat ze lelijk is en jij hebt geen greintje intelligentie om van die cursus een succes te maken.”
Dat kan eeeeecht niet, Anja!
“Ach, je dochter heeft andere kwaliteiten en ik wens je veel plezier op je cursus.”
In het zaken doen ben ik ook diplomatischer geworden. Ik zeg zelden nog simpelweg “Nee”. Toch horen mogelijke klanten blijkbaar liever een emmer oneerlijke vleierij dan een handvol diplomatische waarheid?

Ik heb als ISTJ’er blijkbaar nog veel te leren.

Gelukkig besef ik dat een MBTI test altijd tijdelijk is. Mensen veranderen door jaren en ervaringen. Dus geef me nog wat tijd en ik word vast wel een extraverte, succesvolle, rijke ondernemer met eigen kantoorpand en leasebak voor de deur. Of ook niet. ‘;-)

ACVG

Hallo lezer die mij volgde naar het einde van deze blogpost! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Je kan hier slechts 30 dagen reageren. Daarna nog vragen of opmerkingen? Klik op Contact!
ACVG

Latest posts by ACVG (see all)