Schrijftijger

Soms ga ik met een stok langs de tralies van de kooi van de tijger.

Meestal merk ik pas dat ik op het glas van de tijgerkooi sta te bonken wanneer de tijger zijn tanden laat zien. Onbewust heb ik gezien dat er iets verborgen lag en mijn mond -of mijn vingers- beweegt sneller dan mijn gezonde verstand. Waarom, vraag ik dan.

Ik ben gefascineerd door mensen en hun motivatie om iets wel of niet te doen. Gefascineerd door de manier waarop iets in elkaar zit. “Waarom” is een woord dat al onderdeel was van mijn vocabulaire voordat ik “vocabulaire” kon uitspreken. “Daarom” is het standaard antwoord dat sinds het begin van de tijd gegeven wordt.

Soms, heel soms, klop ik bewust op de scheidingswand tussen mezelf en de potentieel gevaarlijke menseneter. Zo dom, zou Ee zeggen. Maar wel een soort van opluchting. In mijn werk mag ik niet zeggen dat ik wel van steenkool diamant kan maken maar niet van poep.

Zo mocht ik een folder redigeren die niet zo best geschreven was. Halverwege het proces, toen ik las over een promotiefilm die een webinar genoemd werd, mailde ik de opdrachtgever dat ik de folder niet kon redigeren.

Wat is een Webinar?

Teveel inhoudelijke fouten en een lay-out die niet verpest mag worden. De tekst zou ik compleet moeten herschrijven, inclusief lay-outaanpassingen, om de woorden de functie te geven die ze nodig hebben in een folder.

Copywriting is niet onderdeel van onze overeenkomst.

Tik de schrijver serieus op de vingers en geef me een fatsoenlijke tekst in Word-formaat zodat ik de strakke layout niet verpest. Anders neem ik geen verantwoording voor deze tekst!

De 2de versie kwam in Word-formaat -yeej!- en was enigszins herschreven: De webinars waren verdwenen…. nee, toch niet, de promotiefilm van 8 minuten werd nog steeds een webinar genoemd.

Ik heb mijn werk gedaan zoals afgesproken. Maar ik heb geprobeerd de opdrachtgever een subtiele boodschap te geven: Als je niet kan schrijven, schrijf dan niet en laat iemand het doen die er verstand van heeft. En al helemaal als het om copywriting gaat.

Wat is copywriting?

Nu is het afwachten of ik de tralies van de kooi van een oude tijger die het zelf ook wel weet, gerateld heb, of van een boze tijger.

 

Update: de tijger wist het zelf ook wel. Maar zijn verzorger bepaalt zijn dieet dus hij kan weinig doen.

ACVG

Hallo lezer die mij volgde naar het einde van deze blogpost! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Je kan hier slechts 30 dagen reageren. Daarna nog vragen of opmerkingen? Klik op Contact!
ACVG

Latest posts by ACVG (see all)