Stadsplanten

Li komt op weg naar haar werk een lief plantje in het beton tegen en plaatst een foto op Facebook.

“Dit groeit tussen betonnen delen van een brug. Geen idee wat voor plant het is, maar ik vind het prachtig.”

Nou, ik ook, Li. šŸ™‚

Ik hou van natuur en vooral de manier waarop de natuur bouwt op het puin dat wij achterlaten en terugneemt wat wij mensen van haar stelen. In Rotterdam, tussen het beton, maakt zij weer iets moois.

Onze gezamenlijke plantenkennis schiet te kort en we wenden ons tot Google, zoeken op paarse bloemetjes en onkruid. Hondsdraf misschien? Nee, ander blad. Bosviooltje? Nope, ander kopje.

Dan besluit ik anders te zoeken en kom vrijwel meteen op de site Stadsplanten in Breda terecht. Daar vinden we het bloemetje van Li. Het is een muurleeuwenbekje, cymbalaria muralis.

Deze site is een onderdeel van een lopend project om de stadsplanten van Breda in kaart te brengen. Stadsplanten in Breda vertelt hoe de natuur op het platteland steeds meer soorten kwijtraakt terwijl in de steden steeds meer soorten gevonden worden. Planten die een thuis gevonden hebben in oude muren, tussen betonplaten en in de holtes en kieren die wij creƫren in onze steden. Puur natuur maar dan in de stad.

“Genoemd is al de groei van steden en de leegloop van het platteland. Het platteland wordt ook steeds soortarmer. Wanneer je daar nog veel verschillende planten wilt vinden, dan ben je steeds meer aangewezen op natuurgebieden.
De meeste nieuwe planten in Nederland verschijnen in de stad en zijn doorgaans stadsgebonden planten. Dat maakt de stad voor plantenliefhebbers een spannend jachtterrein naar nieuwe soorten.” – Stadsplanten van Breda

Misschien wordt het weer tijd om mijn wandelschoenen aan te trekken en mijn neus en camera naar de stadse grond te richten.

Misschien wordt tijd dat we allemƔƔl onze neus eens laten leiden door het groen in onze stadse omgeving in plaats van schoenenwinkels en koffietentjes.

Foto’s maken van de kleinste plantjes in plaats van selfies.

Dat zou wat zijn!

ACVG

Hallo lezer die mij volgde naar het einde van deze blogpost! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Je kan hier slechts 30 dagen reageren. Daarna nog vragen of opmerkingen? Klik op Contact!
ACVG

Latest posts by ACVG (see all)