Thuiswerken op maandag

“Ik kan wel wat tips van je gebruiken om mezelf te motiveren om thuis aan het werk te gaan,” zegt Youke op maandagochtend tegen mij via Twitter terwijl ik bezig ben met het slaapzand uit mijn bed te vegen.

Pardon?

Mijn antwoord is zo helder als de maandagochtend zelf: bakkie thee en gewoon aan het werk gaan. Pas wanneer ik onder de douche sta realiseer ik me dat ze echt geen reet heeft aan mijn antwoord. “Bakkie thee en gewoon aan het werk gaan.” Wat is dat nou voor een waardeloos antwoord!

Gelukkig sta ik onder de douche! Terwijl de stralen water over mijn hoofd lopen en mijn oksels weer lentefris worden, sijpelen antwoorden mijn hoofd binnen.

Wat motiveert je om op maandagochtend aan het werk te gaan als je thuiswerkt? Wel, “je baas geeft je serieus op je donder als je het niet doet” kan een motivatie zijn. Of “je verliest geld, kan je rekeningen niet betalen en komt in de financiële problemen als je het niet doet” is ook een motivatie. En dan is er nog “je houdt zo ontzettend veel van het werk dat je met plezier elke ochtend start” hetgeen mijn favoriete motivatie is. Maar ik weet uit ervaring dat dit te simpel is.

Vaak draait het bij thuiswerken niet om motivatie. Hulp met motivatie vinden heb je niet nodig. Wanneer je een kantoorbaan hebt, heb je een kantoorroutine. De ochtendroutine thuis, de dagroutine op je werk en je avondroutine weer thuis, daaruit bestaat je dag. Die routine wordt wat je werk betreft grotendeels bepaald door je baas. Werk je thuis dan valt de druk van de baas weg. Lang leve de vrijhei……ho, nee, wacht, jij moet nu je eigen baas zijn! Dus eigenlijk geef ik Youke -en jullie- enkele geteste ende op de proef gestelde tips hoe ze haar eigen baas kan zijn.

Tip 1: moeders niet welkom

Ik ben zzp’er en werk al bijna 10 jaar vanuit huis. Ik ben dus mijn eigen baas op alle fronten. Als ik iets geleerd heb dan is het wel dat thuiswerken draait om het herkennen en weerstaan van afleiding, en de discipline die daarvoor nodig is. Discipline die je vanaf dag 1 jezelf én je omgeving moet aanleren. Kinderen, huisdieren, klusjes, huishouden, je moeder die in de gaten heeft dat je toch altijd thuis bent en zomaar binnenvalt voor koffie, allemaal afleiding.

Kinderen en huisdieren moet je bijbrengen dat ze hun eigen plaats hebben wanneer jij aan het werk bent. Een eigen kantoorplekje of de veestapel achter het behang plakken? Doe je moet doen, ik veroordeel niet.
Klusjes en huishouden mag je alleen maar doen tijdens enkele uren die je daarvoor in je schema gereserveerd hebt. En ja, je mag je bureaulampje vervangen buiten je huishoudboodschappenklusuren.
En voor je moeder heb je een apart alarmsignaal dat afgaat wanneer zij aan de deur staat zodat je snel achter de bank kan duiken. He, jammer, je was net even naar kantoor en ze heeft ze je net gemist.

Discipline, routine en een hart van beton gaan hand in hand in je eigen baas zijn.

Tip 2: dans in je eigen ritme

Over de jaren heb ik gemerkt bij mezelf en gelezen bij anderen dat thuiswerken het best werkt als je weet wat je eigen ritme is. Ochtendmens, avondmens, dipjes en pieken. Je weet meestal van jezelf wel hoe lang je in één ruk kan doorwerken, of je ‘s ochtends of ‘s avonds op je best bent, of je moet uitslapen om goed te presteren, hoe je reageert op donker en licht. Dat is jouw ritme. Discipline als thuiswerker maak je je veel makkelijker eigen als je je eigen ritme aanhoudt.

Tip 3: 24 werkuren in een dag

Ik heb makkelijk praten natuurlijk aangezien ik 100% mijn eigen baas ben. Als jouw baas het concept van thuiswerken goed begrepen heeft en je niet elk uur belt om je te controleren dan heb jij die vrijheid ook. Maar dan moet ook jij het idee dat je van 9 tot 5 moet werken met een half uurtje pauze, doorbreken. Thuiswerken draait (meestal) om het werk gedaan krijgen tegen een bepaalde deadline. Hoe en waar en in welke uren, dat zal je baas worst wezen.

Tip 4: in een pyjama snurk je

Heb je die artikels over thuiswerken wel eens gelezen? “Ik zit gewoon lekker in mijn pyjama achter de pc te werken”. Jeej! Uh, doe nou maar niet. Applaus hoor, voor wie het kan want dat is de ultieme discipline. Maar mijn advies is: niet doen. Kleed je aan alsof je naar kantoor gaat. Je moet in je hoofd de knop omzetten van thuis-slapen-vrij naar kantoor-werk-discipline, ook al ligt je ‘kantoor’ op kruipafstand van je bed. Strak in het pak, glimmende schoenen, opgeruimd bureau, kopje koffie of thee erbij en start de dag. 7 uur ‘s morgens of 1 uur in de namiddag, dat maakt niet uit.

Maar uiteindelijk, alles bij elkaar genomen, kom ik toch terug bij mijn eerste advies op maandagochtend: een bakkie thee en gewoon aan het werk gaan. Doe. het. gewoon. 🙂

 

ACVG

Hallo lezer die mij volgde naar het einde van deze blogpost! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Je kan hier slechts 30 dagen reageren. Daarna nog vragen of opmerkingen? Klik op Contact!
ACVG

Latest posts by ACVG (see all)