Vamos naar een musical!

Hoe was jullie eerste keer? Heb je gelachen? Heb je gehuild? Misschien een beetje van beide? Was het ook meteen je laatste keer of dacht je tijdens de daad al meteen: morgen nog een keer? Zaterdag 21 oktober 2017 was mijn eerste keer en het was lekker!

Bij het woord “musical” denk ik aan dit:

  • Spektakel
  • Overdreven
  • Harde stemmen
  • Duur
  • Verwegistan

Had iemand tegen mij gezegd: “Ja maar, Anja, dat Vamos waar jij dat reclamefilmpje zo leuk van vindt, dat is een musical, joh!” dan had ik E. zijn voorstel meteen in de kiem gesmoord.

Musicals en ik, wij houden niet van elkaar.

Toch, ik had me voorgenomen open minded naar de voorstelling te gaan vanwege E. Mijn nurkse kop zou het plezier van E. die wél van musicals houdt, enorm vergald hebben. Achteraf ben ik blij met die beslissing. Want ik kon er dubbel van genieten!

Herre, wat heb ik genoten! Er rolden dikke tranen over mijn gezicht van verdriet. Lin en Bart, een situatie momenteel te dicht bij huis om geen zoute sporen achter te laten. Ik heb ook keihard gelachen. Met excuses aan de mensen achter ons.

Vamos was en is gewoon de perfecte combinatie van steen en pur om een solide avond neer te zetten die niet zo snel omvalt als de pergola aan de zijkant van de bezongen B&B.

Ik ben nog steeds geen fan van musicals, laat dat duidelijk zijn!

Maar kijkend en luisterend naar Vamos voelde het alsof ze voor mij speelden en voor niemand anders. Ook al zat de zaal niet vol, er ging een vibe naar het publiek die weinigen ongeroerd heeft gelaten, vermoed ik. Een luchtige musical, gebracht door een bescheiden team, met een bescheiden maar goed doordacht decor, daar kan je me nu voor wakker maken.

E. vond de stem van Lenette van Dongen niet op musicalniveau zijn. Die opinie heb ik met harde hand de grond in geslagen. Ik ben een fan van Van Dongen. Zonder haar had ik daar echt niet gezeten. En ik ben een fan van haar stem. Dat heb ik al een keer getweet. Of ze zacht spreekt, luid iets verkondigt of zingt, voor mijn oren is haar stem diep en rijk, volumeus zonder de schreeuwende uithalen die sinds de komst van The Voice zo populair zijn. Bovendien kon iemand met goede oren echt wel horen dat de drie stemmen van Lenette van Dongen, Carolina Dijkhuizen en Cystine Carreon perfect in harmonie waren met elkaar.

Dus, E., schat, ik vind je lief, maar klep dicht over de stem van Lenette van Dongen. Deal?

In een land dat verzadigd is met gekopieerde, veel te dure ‘spektakel musicals’ die wegens succes al 300 keer gestopt en verlengd zijn -wie trapt daar trouwens nog in!- is Vamos echt een verademing! Ik zit nu te wachten op de film. Net als Mama Mia. Wordt een hit, zeg ik je!

“Alles achter je laten en vertrekken: wie heeft er niet ooit stiekem van gedroomd?

Deze vrouwen (Lenette van Dongen, Carolina Dijkhuizen, Cystine Carreon) maken die droom waar en grijpen de kans op een nieuwe toekomst met beide handen aan. Hun koffers vol emotionele bagage pakken ze uit in een oude en afgebladderde B&B in het zuiden van Spanje. Daar begint het feest maar ook de ellende, want is het aangaan van dit avontuur het antwoord op de spoken uit het verleden? Is de Spaanse zon sterk genoeg om door hun grauwe geschiedenis heen te schijnen en hun levens weer glans te geven? Het script is geschreven door Allard Blom, onder regie van Martin Michel en met de muziek van Jeroen Sleyfer. Met onder anderen Johnny Kraaijkamp jr., Soy Kroon en Joey Schalker.”

Ook zin in een muzikale avond met een lach en een traan? Vamos speelt nog in theaters in heel Nederland tot en met maart 2018. Klik hier voor speellijst. Veel plezier!

ACVG

Hallo lezer die mij volgde naar het einde van deze blogpost! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Je kan hier slechts 30 dagen reageren. Daarna nog vragen of opmerkingen? Klik op Contact!
ACVG

Latest posts by ACVG (see all)