Waarom in de tobbe

Ik lig op zondagochtend in de tobbe en lees “Start with Why* van Simon Sinek. Een boek dat zou gaan over hoe je een inspirerend leider kan worden en een succesvol bedrijf opbouwen.

Dat wil ik natuurlijk ook na 9 jaar ploeteren ende aanmodderen.

Ik worstel al jaren met het antwoord op de vraag waarom ik doe wat ik doe. Wat motiveert mij om ondanks tegenslag toch verder te gaan met redactie en tekstschrijven? Wat is mijn Why?

Ik lees, ik leer.

Ik kom er ineens achter waarom mensen zo verbolgen reageren op Waarom.

Ik dacht altijd dat mensen niet houden van Waarom omdat je een tienersnaar raakt. Vraag een mens zijn/haar acties te verantwoorden -want zo voelt het- en ze zetten de hakken in het zand.

Hoezo, waarom? Ik ben je kind niet!

Maar het blijkt toch iets anders te zijn. Mensen houden niet van Waarom omdat ze vaak zelf niet weten waarom ze iets wel of niet doen.

We leven in een maatschappij waar je altijd een rationele reden moet hebben waarom je iets doet. Terwijl we heel veel instinctief en op goed geluk kiezen.

Zo was ik bij 3 elektrozaken voor een nieuwe droger. Als je me vraagt waarom ik voor zaak 1 en niet 2 of 3 koos, kan ik je alle technische redenen geven. Technische redenen die eigenlijk ook kunnen opgaan voor de 2 andere elektrozaken. Diep daar onder ligt de instinctieve reden. Mijn onderbuiksnaren werden gekieteld door de verkoper in zaak 1, niet in zaak 2 of 3.

Zo leer je nog eens iets over jezelf met je tenen tussen de bubbels op zondagochtend.

Nu er nog achter komen wat mijn Why is.

*Ik lees bijna altijd Engelse boeken. De Nederlandse titel is “Begin met het Waarom”.

 

ACVG

Hallo lezer die mij volgde naar het einde van deze blogpost! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Je kan hier slechts 30 dagen reageren. Daarna nog vragen of opmerkingen? Klik op Contact!
ACVG

Latest posts by ACVG (see all)