Wereldfotodag: 10 foto’s uit eigen doos

Gelukkige wereldfotodag!

Vandaag zijn we allemaal een beetje jarig, toch? Want in onze maatschappij er is echt niemand die niet al een keer op foto gestaan heeft of die wel eens een foto gemaakt heeft. Vooral de laatste jaren zijn foto’s compleet verweven in ons dagelijkse leven. Een wereld zonder foto’s of fotografie? Niet voor te stellen!

Ik fotografeer -net als iedereen van mijn generatie en jonger, veronderstel ik- al sinds mijn jeugd. Fototoestelletje van vader of moeder en in de tienerjaren een eigen ‘compact cameraatje’. In 1989 begon ik aan de opleiding Toegepaste Communicatie. Elke week les in fotografie en film. Van ‘studiesubsidie’ (In België deed men toen niet aan studiefinanciering of -lening. Het was subsidie voor arme gezinnen en die hoefde niet terugbetaald te worden.) schafte ik een professionele camera aan. Een Pentax, dat weet ik nog. Met een mooie dikke lens en een echte tas. Heel wat filmrolletjes gingen er doorheen.

Wat er van die foto’s geworden is, kan ik me niet herinneren. Ongetwijfeld ligt een groot deel nog bij mijn ouders. En een ander deel is verdwenen in één van de vele schoenendoos met foto’s. We hadden geen digitale opslag -de horror!- en een cloud dreef alleen in de sky.

De Pentax werd jaren later, op een middag, gestolen uit de auto in de kustplaats Domburg. De eveneens gestolen bankpasjes werden getraceerd naar pinautomaten in Polen. De camera werd nooit meer teruggevonden. Dat was de dag dat ik mijn vertrouwen in de mens uit het Oostblok verloor.

Jaren later kocht ik mijn eerste digitale camera: een Canon Powershot A40. Prachtig toestel om mee te werken, mooie foto’s. Maar na enkele jaren trad er een verschuiving in de rode kleur op. Slijtage, zei de één. Teveel foto’s van de zon gemaakt, zei de ander. Er kwam een nieuw fototoestel. Opnieuw een Powershot maar deze keer de A110 IS. Opnieuw een fijn toestel maar met één heel groot nadeel dat Canon in de opvolger oploste met een degelijke accu: gewone batterijen waren na 10 foto’s al leeg. Oplaadbare high capacity batterijen hielden het 35 tot 50 foto’s vol. Op stap gaan met de camera en 10 extra batterijen in je broekzak is echt geen lolletje. Perfecte shot! Afdrukken! FAK! Batterijen leeg! Nope, dat was geen lolletje.

Ik heb beide Canons nog steeds maar mijn mobiele telefoons -meerdere sinds die tijd- maken ook prima foto’s. En sinds een maand of 2 mag ik gebruik maken van een Canon EOS 450D met diverse lenzen die Ee voor zichzelf heeft aangeschaft. Wat kan een mens nog meer wensen?

Maar ik wijk af! Wereldfotodag! Wereldfotografiedag! Waarom op 19 augustus? In 1839 maakte de Franse regering een dealtje met de zoon van de  ‘uitvinder’ van fotografie: Niépce en Daguerre, de man die het proces van beeld op gevoelige plaat vastleggen verbeterde en zijn naam mocht geven aan de eerste foto’s:  daguerreotype. Op 19 augustus 1839 gaf de Franse regering de instructies voor het maken van foto’s vrij zodat de hele wereld van deze uitvinding kon genieten. Hoe anders zou de wereld zijn als Niépce, Daguerre en de Franse regering heel anders beslist hadden toen?

Een wereldfotodag is niet compleet zonder wat foto’s uit eigen doos. Figuurlijk dan. Want de foto’s van jaren geleden liggen in dozen te verbleken en de cd’s liggen langzaam te vergaan. Van mijn foto’s zal waarschijnlijk niets de volgende eeuwwisseling zien. Ik heb deze recente foto’s allemaal gekozen om een hun eigen reden. Ik hoop dat jullie ze net zo mooi of bijzonder vinden als ik?

Klik op de foto’s om te vergroten. Al deze foto’s zijn mijn eigendom. Pollekes af! Als je toch een foto wil gebruiken, mail me dan eerst even op mailmij@anjavanginneken.nl. Dat is wel zo netjes. 🙂

Click to enlarge. All the photos are my property. Hands off! If you would like to use a photo, just be nice and mail me first, okay? 🙂

Deze foto kan je niet mooi noemen. Maar het is een foto die een verhaal vertelt. En daarom vind ik deze foto bijzonder.

wfd01

Deze foto was op dat moment een perfecte compositie van ver en dichtbij, van winter in detail, met precies het goede ochtendlicht.

wfd03

Ik ben liefhebber van zonsop- en zonsondergangen. Het licht is dan altijd anders, mooier, vreemder. De combinatie van een koele, mistige ochtend met een warme zonsopkomst maakt deze twee foto’s voor mij de moeite waard.

wfd05

wfd04

 

De zee, de zee, ik ben dol op de zee en het strand, ongeacht het weer. Beide foto’s symboliseren voor mij het gevoel dat ik krijg bij zee en strand. Ik heb deze foto’s specifiek gekozen vanwege het spelen met licht en donker.

wfd06 wfd08

Ik gebruik liever geen filters of andere Photoshoptrucjes op foto’s. Een goede foto hoef je niet op te leuken, is mijn motto. Doe je dat wel regelmatig dan moet je jezelf afvragen of je wel een goede fotograaf bent. Enige uitzondering -vind ik- is bijknippen. Soms staat je horizon een tikkie scheef of is een foto iets smaller net iets mooier. Er is echter één filter waarmee ik wel graag experimenteerde: de ingebouwde sepiafilter van de Canon Powershot camera’s. Deze voegt een bepaalde sfeer toe aan foto’s die ik onweerstaanbaar vind.

wfd010 wfd09

Macrofotografie fascineert mij het meest. Kleine details dichtbij brengen. Maar macrofotografie is best moeilijk zonder het juiste gereedschap. Deze foto’s zijn gemaakt zonder statief, met de Eos en een enkele macrofilter.

wfd012 wfd013

Lucky shot. Die ene foto uit duizenden. Het zijn foto’s die gebeuren terwijl je andere dingen fotografeert. Jij bent gewoon op de juiste plek op het juiste moment. Poes Poei is notoir lastig als het gaat om poseren voor foto’s. Ze voelt het aan en draait je het liefst de rug toe. Dat perfecte shot zie je en floep, ze draait zich weer om, jou met een wazige foto achterlatend. Deze dag zat ik in de tuinstoel, maakte in het wilde weg foto’s om de zoomlens te testen toen Poei zich rustig omdraaide en mijn vinger precies op tijd op het knopje drukte.

wfd014

ACVG

Hallo lezer die mij volgde naar het einde van deze blogpost! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Je kan hier slechts 30 dagen reageren. Daarna nog vragen of opmerkingen? Klik op Contact!
ACVG

Latest posts by ACVG (see all)