Wijze lessen geleerd van de socialmediavloek

Ooit gehoord van de vakantievloek? Je werkt je de pleuris, maakt lange dagen, hebt eindelijk vakantie en bent binnen 24 uur ‘doodziek’? Nooit last van gehad. Ik liep tegen iets ergers aan: de socialmediavloek! Ik gaf mezelf socialmediavakantie en had binnen 24 uur buikgriep. Ziek zijn zonder social media……ik leerde wijze lessen.

De black-out

Voor een hsp’er is drukte geen onoverkomelijke barrière zolang er maar genoeg momenten van rust zijn. Ook online. Op zondag 27 januari 2019 kreeg ik symptomen van een ‘social media overload’ en dacht: tijd voor een pauze. Maandagochtend maakte ik er een ‘social media black-out’ van. Ik verwijderde al de sociale apps van mijn telefoon en weblinks uit mijn browser. Twitter, Instagram, LinkedIn gingen tijdelijk op zwart. Op Facebook deed ik iets wat ik al langer van plan was: mijn zakelijke account verwijderen.* Alleen Pinterest bleef. Voor de plaatjes, weet je wel.

Ahhhhhh, heerlijk! Ik keek in de spiegel en zei: “Jij kan nu ongestoord de hele week wijden aan schrijven aan de handleiding voor een oude opdrachtgever, research doen voor een nieuwe opdrachtgever en met je gezondheid bezig zijn!”

Nu, zeven dagen later, zou ik als spiegelbeeld terug willen gillen: “Domme trut, niet doehoen!”

*Facebook gebruik ik al jaren niet meer privé. Mijn volledig opgeschoonde privé-account is enkel nog nodig om mijn groep te beheren.

De vloek

Want nog geen vier uur na mijn laatste tweet op maandagochtend werd ik geveld door buikgriep.

De koorts op zondag gleed in koorts op maandag en koorts op dinsdag. De ik-heb-iets-verkeerds-gegeten-diarree op maandag transformeerde naar een bruine rivier die door de rest van mijn week bruiste en mij rust noch sport noch arbeid gunde.

En dat allemaal zonder social media.* De horror! Geen plek om een par keer per dag te janken, getroost te worden of ongevraagd advies te krijgen waar ik stiekem toch wel iets mee kon.

Ik was. Alleen. Ziek.

*Ik besef dat dit vreemd overkomt. Het was niet alsof iemand anders mijn sociale accounts had afgepakt. Ik deed het zelf. Ik kon het ook zelf ongedaan maken. Een derde van mij vond mij een dom wicht, een ander derde sprak me streng toe dat ik me aan mijn woord moest houden en dat laatste derde was gewoon te ziek om ook maar één shit te geven om wat de andere twee derdes dachten. Daarom bleef de black-out actief.

De eenzaamheid

Een parttime misantroop, geen liefhebber van mensen, heeft toch geen moeite met alleen zijn? Een INTJ, geen hoge pet op van de mensheid en introvert van aard, omhelst toch de rustige, eenzame uren?

Ik kwam mezelf enorm tegen in de eenzaamheid. Het laatste dat ik van mezelf verwachtte was dat ik het contact met de wereld zo erg zou missen. Zeven dagen lang ging letterlijk alles in de wereld aan me voorbij. Ik keek sowieso zelden nog naar het nieuws op tv; daar had ik Twitter en LinkedIn voor. En nu wist ik niets meer. En niets weten is een hel als je gewend bent 16 uur van de 24 via onzichtbare draadjes met alles in contact te staan. Geestelijke sensory deprevation, noem ik het maar.

Wijze les geleerd: zelfs ik blaas te hoog van de toren wanneer ik zeg dat de wereld me gestolen kan worden.

De homo’s

Als je toch afgesneden van de wereld met pijnlijke buik en koortswangetjes lange nachtelijke uren moet doorkomen, dank dan alle goden op je blote knietjes dat er nog Netflix is. Netflix en de serie “Grace and Frankie” waren mijn strohalmen in de shit storm.

“Grace and Frankie”…….Twee vrouwen van zeventig, verschillend als dag en nacht, die tegelijk hun echtgenoten en hun hele leven verliezen omdat die echtgenoten al 20 jaar een homoseksuele relatie hebben met elkaar. Twee vrouwen van zeventig, verschillend als dag en nacht, die tegen wil en dank huisgenoten en zelfs vrienden worden. Licht verdriet, lichte humor en momenten dat ik, de koortsige kijker, mezelf zwaar tegenkomt. Ik leerde al rillend meerdere wijze lessen.

 1. Wacht niet tot je zeventig bent om jezelf te zijn. Kom uit die kast! Kom uit dat zelf gecreëerde hok!
 2. Denk niet dat je leven na je zeventigste voorbij is. Liefde en leven gaan gewoon door! Ook al heb je nog maar een paar jaar met iemand, grijp die kans.
 3. Kies voor jouw geluk. Wat je ook kiest, je zal altijd mensen kwetsen. Maar jij moet jouw leven leiden, niet hun leven. Neem verantwoordelijkheid voor je keuze maar aanschouw hun verdriet en woede met mildheid en compassie.
 4. Ik wil sterven als Babe! Babe is cool! Babe is mijn heldin!

De dieetperikelen

In de afgelopen 8 maanden verloor ik 18 kilo gewicht. Dat is gemiddeld iets maar dan 2 kilo per maand gebaseerd op 5 keer per week sporten en zo weinig mogelijk eten wat de dieetgoden verboden. Echter in de afgelopen zeven dagen verloor ik 3,3 kilo terwijl ik alles at wat de dieetgoden verboden: cup noodles (zout en lege koolhydraten), droge koek en cake (suiker), banaan (suiker), blokjes kaas (zout en vet). Alles om maar een beetje energie in het lijf te stoppen voor het er als geelbruin water met brokjes weer uit zou storten.

Meer dan ooit besef ik nu dat mijn afvaldrempel niet op te lossen is door nog meer voedingsmiddelen te schrappen. Ik moet leren mijn porties verkleinen. Als ik ooit mijn doel van 30 kilo gewichtsverlies (ja, dat moet; nee, dat is niet onrealistisch) wil halen, moet ik deze wijze les elke dag opnieuw leren: ELK PONDJE GAAT DOOR HET MONDJE.

De webdraden

Vandaag, zeven dagen na mijn week in de hel met een sociale black-out en buikgriep, zijn al mijn sociale accounts weer actief. Mijn buik doet nog een beetje zeer maar ik zit met een grijns achter de pc. De lijntjes van mijn online web trillen weer. Het ene draadje trilt van het lachen; het andere van gezegende verontwaardiging. Hey, ik wacht niet tot mijn zeventigste om mezelf te zijn!

Een weekje buikgriep zonder contact met de buitenwereld, online of offline, ik kan het iedereen aanraden.

ACVG

Hallo lezer die mij volgde naar het einde van deze blogpost! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Je kan hier slechts 30 dagen reageren. Daarna nog vragen of opmerkingen? Klik op Contact!
ACVG

Latest posts by ACVG (see all)

2 Comments

 1. Avatar
  J-P
  4 februari 2019

  Uit ervaring… elk pondje…
  Uit ervaring: blackout.. Heb alleen nog maar FB en LI… Heerlijk

  Welkom terug 😀

  • Avatar
   Anja
   5 februari 2019

   Dankjewel, JP. 🙂

Reacties Gesloten