Zwarte piet, wiedewiedewiet

Ik zeg al jaren: leg Zwarte Piet in de handen van de kinderen neer. Leg een nationaal, bindend referendum voor aan kinderen tot 10 jaar. En dat doe je niet door maanden op voorhand de datum van je bindende referendum aan te kondigen zodat ouders als vampieren hun kinderen kunnen misbruiken. Nee, je zegt dat het er komt en regelt het zo onverwacht mogelijk.

Hier heb je een kleurplaat. Welke kleur mag Zwarte Piet hebben van jou?

Zwart, bruin, blauw, groen, paars, geel, rood, oranje, wit, regenboog, stroopwafel, English plaid?

Probleem opgelost!

Geen zwartepietendiscussie voor mij. Ik wil geen onderdeel zijn van de blinde polarisering die ons land in zijn grip heeft. Maar dat wil niet zeggen dat ik er niet over nadenk of met opzet elke confrontatie uit de weg ga.

Zo zat ik samen met Ee naar de Sinterklaasintocht te kijken op tv. Niet mijn cup of tea maar het kind Ee geniet ervan.

Ik schrok een beetje. Niet van de man met de bijl, niet van vreedzame gekleurde mensen die vonden dat ze tussen de kinderen mochten demonstreren, niet van de politiemacht die buiten het scherm op de been was.

Ik schrok van de Zwarte Pieten!

Niet die met het zwarte gezicht! Maar die met het blanke gezicht en een enkele veeg bruin her en der die op roet moest lijken. Ik schrok van het feit dat ik mensen zag. Herkenbare mensen die ongetwijfeld in de wijde omgeving familie hebben. Het kind in mij was even compleet in de war. Zwarte Piet hoort toch bij Sinterklaas? Hij komt toch uit Spanje? Maar daar staat een Nederlander in een raar pakje op die boot.

Ik tweette mijn verwarring en kreeg bijval.

zwartepiet01

We kwamen samen tot de conclusie dat Zwarte Piet met een herkenbaar gezicht niet werkt. Zwarte Piet en Sinterklaas zijn figuren uit onze legendes. Het zijn….sprookjesfiguren. En sprookjesfiguren hebben een eigen identiteit. Zo ook Zwarte Piet. Zwarte Piet dus, niet opa Jan, niet tante Conny, niet buurman Ali, niet winkeljuffrouw Sacha. En toch zag ik die laatste 4 allemaal op de boot van Sinterklaas.

zwartepiet02

Intens verwarrend.

Van mij hoeft Piet niet zwart te zijn. Geef hem alle kleuren van de regenboog. Maar de lichte roetvegen waardoor je ome Karel nog herkent? Nee, dat is gewoon fout.

[Bovenstaande foto komt uit het Sinterklaas Journaal – Intocht Sinterklaas in Maassluis 2016. Bron: Youtube.]

ACVG

Hallo lezer die mij volgde naar het einde van deze blogpost! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Je kan hier slechts 30 dagen reageren. Daarna nog vragen of opmerkingen? Klik op Contact!
ACVG

Latest posts by ACVG (see all)